En hund som tar sig ett dopp. Foto:Scanpix
Veterinären tipsar

Så slipper hunden magsjuka

Det varma vädret gör att många hundar drabbas av magsjuka. Veterinär Fredrike Ritter ger tips på vad man ska tänka på som hundägare.

Fredrike Ritter säger att stillastående vatten och algblomning är stora faror för hundarna.

– Det är en av fällorna. I den värme som varit vill vi ju alla dricka, och vi tycker det är mysigt att gå ner och bada.

Men när det inte blåser förblir vattnet stillastående, och då samlas det lätt bakterier.

– De bakterierna är inte alltid de bästa, hundarna dricker, badar och slickar sig - och då får de i sig mycket av bakterierna.

Bakterierna kan leda till diarré och kräkningar hos hunden. Enligt fredrike Ritter är det ingen fara så länge hunden fortfarande är pigg, då kan det räcka med att ge den dietmat som går att köpa, och hålla nere matintaget.

– Det är som med människor, blir vi magsjuka sätter vi inte i oss en biff med bearnaisesås.

Blir hunden allmänt dålig, hängig och trött, ska man däremot ta in den till en veterinär för att få vätska i droppform.

Ett annat tips från fredrike, så länge hunden bara mår lite dåligt, är att ge den lite aktivt kol.

– Men det ska man kanske helst inte göra hemma i vardagsrummet. Den vita mattan kommer inte att vara så vit efteråt om man säger så.

En annan fara är algblomning, ett fenomen som kanske mest förknippas med havet, men vad många inte vet är att det kan förekomma också i sjöar. När vattnet blir över 15 grader börjar algerna att blomma, och bidrar till en förgiftning av vattnet.

Algblomning kan vara problematiskt, eftersom det inte alltid går att se. Fredrike Ritter rekommenderar oroliga hundägare att gå in på internet och kolla efter, eller ringa SMHI. Algblomning leder till att det blir toxiner i vattnen som kan påverka nervsystemet.

– För en människa är det egentligen ingen fara, men en hund som går i och badar och sedan slickar sig får i sig mängder av de här bakterierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista