Registrerades som död av misstag

En av närhälsans vårdcentraler har gjort en Lex Maria-anmälan efter att en patient felaktigt registrerats som avliden.

Misstaget uppdagades när patienten skulle hämta ut medicin på apoteket.

Bakgrunden till det inträffade var att personens identitet hade förväxlats med en person som avlidit samma dag som receptet skrevs. Samma läkare som skrev receptet hade då konstaterat ett dödsfall i hemmet. arbetsbelastningen var hög på läkarens vårdcentral denna dag, och läkaren glömde att skriva ett dödsbevis, något som vanligen sker samma dag som dödsfallet5 skett.

Senare samma dag påmindes läkaren om att skriva dödsbeviset, vilket då skedde i samband med en receptförnyelse. Dock förväxlades de två dokumenten, och dödsbeviset kom att utfärdas på fel patient - den patient som skulle ha ny medicin dödförklarades istället.

Läkaren som gjort fel upptäckte sedan misstaget, men det rättades inte till i tid. Det uppdagades först när den dödsförklarade personen kom in på apoteket för att hämta ut sin medicin och fick beskedet att hen var registrerad som avliden.

Skatteverket informerades och har skickat ut en dementi, men en del problem kvarstår fortfarande för ´den felaktigt dödsförklarade personen.

Vårdcentralen där läkaren arbetar har gjort en anmälan enligt Lex Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".