Foto: Scanpix

Ulricehamnsföretag i konkurs

1:24 min

Efter att ha kämpat i ett år med vikande lönsamhet så gick det inte längre för företaget Per i Näven Entreprenad och Service i Ulricehamn. I går lämnades konkursansökan in. 50 anställda berörs, varav cirka hälften är fast anställd personal.

Delägaren Joakim Lesser beklagar att många personer nu blir av med sitt jobb.

– Det är jättetråkigt. Samtidigt så går det ju inte att driva ett företag om det inte finns någon lönsamhet i det.

Per i Näven är en koncern bestående av flera företag, det är bolaget med entreprenad och serviceverksamhet som går i konkurs. Företaget har vuxit snabbt sedan starten 2010, och enligt Joakim Lesser var det investeringarna som krävdes för expansionen, i kombination med en minskad efterfrågan på företagets tjänster, som till slut blev för mycket.

De anställda kommer att få pengar från den statliga lönegarantin. Joakim Lesser hoppas också att Per i Näven-koncernen ska kunna hjälpa en del anställda till nya jobb.

– Vi hoppas givetvis att vi ska kunna få in en del personer i våra andra bolag. Sedan har vi ju ett bemanningsföretag som kan skapa möjligheter.

Joakim Lesser säger att man har försökt agera ansvarsfullt gentemot sina leverantörer, genom att dra i bromsen så tidigt som möjligt. Konkursförvaltare Anders Levert bekräftar att det fortfarande finns en del tillgångar i bolaget, vilket gör att läget ändå ser ganska ljust ut för de företag som har fodringar i Per i Näven Entreprenad och Service.

– För många fodringsägare blir det en förlust, men den kommer inte att bli särskilt stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista