Daniel Edsbagge, åklagare. Foto: Amanda Petersson P4 Sjuhärad
VÅRGÅRDA

Döms till 15 års fängelse mot sitt nekande

Åklagare: " Normalstraffet är 14 år för ett mord"
1:29 min

Den 42-åring som åtalats för mordet på en kvinna i Vårgårda i dömdes i dag till 15 års fängelse.

Det var i december förra året som en kvinna hittades strypt i sitt hem i Vårgårda och i april anhölls mannen.

Kvinnan och den dömde mannen har tidigare haft en kort relation som slutade med att kvinnan anmälde mannen för misshandel och han dömdes också för det brottet.

I december förra året träffades de igen i några omgångar och vittnen har sett dem äta i hop på en restaurang några dagar innan kvinnan hittas död. Mannen har också tagit kvinnans plånbok och tagit ut pengar på hennes konto.

Den tekniska bevisningen i åtalet mot mannen är lite tunn. Visserligen har man hittat skoavtryck vid kvinnans säng som stämmer överens med ett skomärke som mannen har men man har inte helt lyckats att avgöra att det verkligen är ett avtryck från mannens sko.

Det avgörande för den fällande domen är istället att mannen ringt sin före detta sambo efter mordet och sagt att han gjort en dum grej, att han dödat någon som förstört hans liv men han har inte närmare velat säga vem. Det faktum att han är den siste som träffat den döda kvinnan medan hon ännu var i livet väger också tungt.

Åklagaren är nöjd med den fällande domen och påföljden på 15 års fängelse.

– Normalstraffet för ett mord är 14 års fängelse om det inte finns förmildrande eller försvårande omständigheter. I det här fallet är det så att vinningssyftet och att offret har varit en anhörig som varit skyddslös i sin egen bostad har gjort straffet strängare, säger åklagare Daniel Edsbagge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".