Anders Solum-Faeste. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
Hemlösheten i Borås

Misstänkt mögel på akutboende

Boende:"Känner det på lukten"
1:23 min

Biskopsmössan är ett akutboende i Borås för hemlösa med missbruksproblematik. Boendet renoverades förra året för 6,5 miljoner, men redan nu upplever både boende och personal problem i huset och man misstänker att det handlar om slarv med mögelsaneringen.

För Kenneth som bor på Biskopsmössan har den dåliga luftkvaliteten lett till hälsoproblem.  

– Jag känner ju det på lukten också. Den jävla hostan retar i halsen hela tiden, jag kan svära på att det är mögel här. Det är bara att gå upp i det rummet och känna, eller inte ens det, det räcker att öppna dörren till trappan. Jag har jobbat med ventilation mycket och till och med i ventilationsrummet är det mögel.

Biskopsmössan öppnades i mars förra året. Borås stad hade då renoverat huset för 6,5 miljoner kronor. Det är ett akutboende dit hemlösa som missbrukar eller som håller på att ta sig ur sitt missbruk hänvisas av socialtjänsten. Anders Solum-Faeste är enhetschef för Biskopsmössan, han säger att det var en ambitiös renovering man gjorde.

 – Vi byggde om här för att det skulle passa perfekt för alla. För 6,5 miljon, så det är ganska mycket pengar man har satsat.

 Anders Solum-Faeste har varit i kontakt med miljökontoret och väntar nu på att de ska utreda om det är mögel. Kenneth, som bor på Biskopsmössan har själv arbetat på byggen med ventilation och har även hanterat asbest. Asbesten har gett honom problem i luftvägarna, som nu förvärrats efter nästan tre månader på akutboendet. Men det är inte bara han. En av de boende har astma som förvärrats sedan hon flyttade in. Och även personalen känner av det misstänkta möglet.

– Jag som har asbesthosta också har ju ett helvete. Det blir ännu värre här. Man kan inte sova.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".