Rohdén var tvåmålsskytt i hemmamatchen mot Daugava (bilden är från en annan match). Foto: Adam Ihse/Scanpix
FOTBOLL

Misstänkt läggmatch när Elfsborg vann

1:12 min

Elfsborgs seger i Champions League-kvalet kan ha varit uppgjord. Motståndaren Daugava misstänks vara inblandat i en spelskandal. Stora summor ska ha satsats på minst sex mål i matchen.

Misstankarna gäller att Daugava medvetet ska ha släppt in de sex målen i andra halvlek, i lagens första möte på Borås Arena. Elfsborgs ledning ökade då från 1-0 till 7-1 på 31 minuter.

Enligt lettiska sportsajter fick detta FederBet – ett schweiziskt företag som kontrollerar spelverksamhet i Europa – att fatta misstankar. Företaget har nu startat en utredning. Det finns dock inga misstankar mot Elfsborg.

Elfsborgs tränare Jörgen Lennartsson säger att detta är nya uppgifter för honom. Han hade ingen känsla av att Daugava inte skulle ha gått för fullt i matchen.

– Vi tycker själva att vi gjorde en väldigt bra match. Vi spelade bra fotboll, var hungriga och aggressiva.

Han får medhåll av Elfsborgsspelaren Marcus Rohdén som gjorde två av matchens mål. Han säger till P4 Sjuhärad att han aldrig upplevde att letterna medvetet skulle ha spelat sämre.

– Nej, det tycker jag inte. Det kändes som att de gav 100 och ville vinna, men vi var det bättre laget och vi dominerade matchen. Sedan vet man ju aldrig hur det ligger till, men jag fick aldrig uppfattningen att det skulle ligga något sådant bakom.

På ett generellt plan tycker han att det är trist att fotbollen ska förknippas med fusk.

– Man hör ju en del om sådant här, och det är svårt att komma undan verkar det som, eftersom det sker hela tiden. Men det är otroligt tråkigt och borde inte finnas inom idrotten över huvud taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista