1 av 4
"Man kan göra precis vad som helst av ull" säger Gunilla Karlsson när hon visar upp allt från blompinnar till tulpaner. Foto: Sanna Thorén
2 av 4
Hemma hos Gunilla Karlsson i Örby finns konstverk gjorda av ull. Foto: Sanna Thorén
3 av 4
Birgitta Andersson har under veckan även lärt ut en del av sina tekniker till nyfikna besökare. Foto: Sanna Thorén
4 av 4
Birgitta Andersson ställer ut bland annat lapptäcken och löpare på Örbygården. Foto: Sanna Thorén
mark

Tolfte året för Konsthantverksrundan

1:30 min

I veckan har det för tolfte året i rad varit Konsthantverksrunda i Marks kommun. Ett fyrtiotal utställare har ställt ut olika typer av konsthantverk, och en av dom är Birgitta Andersson som även är ordförande i föreningen som arrangerar det hela.

– Alla vi som håller på med sånt här tycker att det är viktigt att föra vidare till er yngre, säger Birgitta Andersson. Konsthantverk har funnits i evighet, det var ju nästan det enda man höll på med förr när det inte fanns tv eller nånting. Då satt man och pysslade med olika saker, och då tycker vi nu att det ska leva vidare. Själv håller jag på med lappteknik, både det traditionella samt att jag jobbar mycket med applikationer och roliga detaljer.

Konsthantverksrundan har en gemensam utställning i Kinnaborgssalen i Kinna, där alla utställare har några av sina konsthantverk. Då kan man se efter vilka man är mest intresserad av, för att sen hälsa på hemma hos utställarna för att titta på mer eller köpa saker. De 37 utställarna är utspridda över hela Marks kommun och det är många typer av konsthantverk som finns representerade. Gunilla Karlsson till exempel använder sig av ull.

– Allt här är gjort av ull, säger Gunilla Karlsson. Tovar gör jag mest, bilder och figurer. Man kan göra precis allt av ull egentligen. Någon sa till mig att man ska ha sån fantasi som jag också, man måste se möjligheterna.

Konsthantverksrundan håller på till och med idag söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista