Ställplats för husbilar. Foto: Kristian Erskog/P4 Väst.
Turism

Husbilsägare överger campingplatserna

1:18 min

Husbilsturismen är ett hett ämne både bland husbilsägare och campingägare. Många husbilar väljer idag att ställa sig på ställplatser som är placerade lite varstans, och är det fullt om plats, väljer många att övernatta på kommunala och privata områden.

Det här ses av många campingägare som ett problem, då de ser det som en ekonomisk förlust.

Karin Bråten är från Norge, och hon föredrar att campa på campingplatser.

– Där ser man ju folk och det blir mer socialt. Dessutom är det säkrare att stå på campingen än vad det är att stå utefter vägarna.

Karin Bråten upplever det som att det finns mycket vägpirater både i Norge och Sverige och hon föredrar därför att hålla till på en campingplats. Hon tror att många väljer att övernatta på ställplatser för att det är närmre till köpcentrum och olika sevärdheter.

– Om du åker in med din husbil på en camping och sedan vill åka exempelvis och handla så måste du ju ta med din bil. Är det då inte uppmärkta platser så riskerar du att bli av med din plats.

Karin Bråten tror att det kan få konsekvenser för campingarna ifall fler istället använder sig att ställplatser. Hon menar att det för bara några år sedan var kö in till campingarna när hon skulle campa, men att det nu inte är fullbelagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista