1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Jenni Sarkezi och Nannie Solis driver Förenadeliv i Borås. Foto:Emelie Hagbard,P4 Sjuhärad
BORÅS

Semesterstängda hjälporganisationer - men behovet av hjälp är stort

1:25 min

Under sommaren har många frivilligorganisationer i Borås semesterstängt, men behovet av hjälp är inte mindre. Även den ideella hjälporganisationen Förenande Liv, som hade tänkt ha verksamhet under sommaren, har ställt in, eftersom den inte klarar av trycket från alla som vill ha hjälp.

En av grundarna till Förenande liv är Jenni Sarkezi. Hon säger att många av de andra frivilligorganisationerna har hört av sig och frågat om de kommer att ha öppet, eftersom så många av deras besökare som undrat. Men hon menar att de inte klarar av att ensamma ta hand om alla som behöver hjälp.

– Sist när vi hade öppet, innan semestern, så hann vi räkna till 109 personer som kom till verksamheten. Det skulle vara omöjligt för oss att ha öppet nu under sommaren när vi är det enda stället i hela Borås, säger Jenni Sakezi

Förenande Liv har funnits i sex månader och drivs av Jenni Sarkezi och Nannie Solis. Organisationens främsta verksamhet består i att två gånger i månaden dela ut mat och kläder till hemlösa och andra behövande i Borås. Eftersom organisationen är helt ideell är verksamheten beroende av volontärer, vilket gör att det är svårt att veta hur mycket hjälp de kommer få varje månad.

– Det är olika människor varje gång, vissa vill testa och andra kan bara vara med ibland, så vi vet ju aldrig hur många vi får ihop. Vi gör vårt bästa men antal besökande har vuxit så snabbt nu.

I augusti kommer Förenande Liv återigen dela ut mat och kläder till behövande i Borås. Men när augusti är slut hopar sig nya problem eftersom organisationen då står utan lokal.

– Vi kämpar, det är därför vi har kommit så långt trots alla motgångar. Vi kommer att lösa det med lokal på något sätt, men hur vet vi inte än.

Jenni Sarkezi ser positivt på Förenande Livs fortsatta arbete och hoppas att de i framtiden kan växa till att ha fler funktioner än att bara dela ut förnödenheter.

– Vi vill starta ett härbäge också där till exempel psykologer, behandlingsassistenter och socialen ska kunna komma och samarbeta på plats.

Än så länge så har Förenande Liv klarat sin verksamhet genom frivilligarbetare och lokala företag som skänkt exempelvis mat. Men Jenni Sarkezi önskar att de hade fått ett större gensvar på sitt arbete från kommunen.

– Det vi fått än så länge är några tusen till köksmaterial. När vi har gått på möten med politiker så har vi fått som svar att man ska ha varit verksam i ett år innan man kan få hjälp med till exempel en lokal, så de menar att vi ska vara glada att vi fått något alls nu första året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista