Aina Mullbock Abramsson, ordförande för RFSL i Borås. Foto: Maja Jerosimic P4 Sjuhärad
borås

HBTQ-personer blir inte trodda

1:14 min

Imorgon startar Stockholm Pride, en festival som uppmärksammar och firar homo-, bi-, trans-, och queerpersoner. I Sverige kan Pride sägas vara en allt mer okontroversiell tillställning, men det är långt från verkligheten i till exempel Ryssland.

Där skärps motståndet bland både folket på gatan och i parlamenten. I Ryssland har premiärminister Putin godkänt en lag mot så kallad "homosexuell propaganda", vilket Sveriges utrikesminister Carl Bildt kritiserar hårt på Twitter. Och i dagarna har det också kommit rapporter om flera fall i Ryssland där homosexuella lurats till träffar, och sedan blivit misshandlade.

Aina Mullbock-Abramsson är ordförande i RFSL i Borås och hon är kritisk när det kommer till att hbtq-personer som söker asyl i sverige inte blir trodda när de vittnar om förföljelse och utsatthet i sina hemländer.

– Man har fått intrycket av att de inte tror att det är så farligt, utan att det bara är sagor, säger Aina Mullbock-Abramsson.

Varför tror du att människorna inte blir trodda?

– Här i Sverige blir det inte den typen av förföljselser, och det är kanske svårt att ta till sig att det är förenat med dödsstraff på andra ställen för två tjejer eller två killar att gå hand i hand eller att pussas, säger Aina Mullbock-Abramsson.

Vad krävs för att det ska bli en förändring?

– Framför allt en större kunskap om vad som händer i de här länderna, att det är den bistra verkligheten, säger Aina Mullbock-Abramsson. Nu tror jag att man börjar få lite större insikt i vad som sker, mycket på grund av vad som hänt i Ryssland och att Carl Bildt tagit avstånd. Jag hoppas att fler politiker tar ställning och öppet visar att de är emot den här typen av händelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista