1 av 2
Foto: Jens Rydell
2 av 2
Fladdermusinventering i Mark. Foto: Åsa Dahlberg
MARK

Fladdermöss ska skyddas i Mark

1:39 min

Fladdermusen har blivit högaktuell i Marks kommun. Fladdermusen står på EU:s lista över särskilt skyddsvärda arter och inventeringen ska hjälpa kommunen att skydda fladdermusen när det till exempel byggs vindkraftverk.

I april fick Marks kommun EU-pengar för att inventera artrikedomen bland fladdermöss i kommunen. I och med utbyggnaden av vindkraften och för att fladdermusen står på EU:s lista över särskilt skyddsvärda arter har den flygande musen blivit högaktuell.

Med undantag av några få arter kan man inte hör fladdermöss med blotta örat. I stället använder man sig av en detektor som omvandlar det ultraljud som fladdermusen skickar ut. Kortfattat kan man säga att arterna skiljer sig åt genom hur de låter och på vilken frekvens de kan höras.

Ska skyddas vid kommunala projekt
Inventeringen har skett på ett 60-70-tal olika ställen i Marks kommun. Ibland har man satt ut automatiska boxar som spelar in ljudet från de fladdermöss som flyger förbi - andra gånger har kommunbiologerna varit på plats och tagit upp ljud med manuella detektorer.

Inventeringen är ett första steg för Marks kommun för att kunna skydda fladdermusen vid större kommunala projekt. Hittills har man vetat så lite om var de finns och vilka arter som finns att det varit svårt att ha dem i åtanke när kommunen till exempel ger bygglov anser Peter Wredin, kommunbiolog på Marks kommun.

"Kul med projekt som gynnar fladdermössen"
--Vi har inte tagit så mycket hänsyn hittills. Men mycket handlar det om vilka miljöer som är bra och kanske inte bygga där de har sina jaktmarker, säger Peter Wredin.

– Men sedan vore det också kul att göra något projekt som gynnar fladdermöss. Det finns ju fladdermusholkar och se till att vid till exempel broreparationer lämna några håligheter där de kan sitta eller hänga, säger Svante Brandin.

Kommunbiologerna i Mark vill gärna komma i kontakt med människor som har fladdermuskolonier i sina hus eller uthus.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista