Moderaternas vision om ett nytt Södra torget. Foto: M Borås/ Mediacad. Klicka för större bild.
BORÅS

(M): "Bygg bostäder på Södra torget"

Marie Fridén (M): "Värt att prova förslaget om bostäder"
1:29 min

Moderaterna i Borås vill bygga bostäder på Södra torget, med caféer och restauranger i bottenplan mot Viskan. Moderaterna har tidigare presenterat ett förslag på att flytta bort busstrafiken från torget.

Det är en arbetsgrupp inom moderaterna som har jobbat med frågan hur Södra torget kan utvecklas. Förslaget som nu har presenterats innebär att fyra flerbostadshus på mellan två och tre våningar byggs på torget.

Södra torget fungerar idag som knutpunkt för busstrafiken, men moderaterna har tidigare föreslagit att flytta bussarna bort från torget.

– När vi möjliggör ett frigörande av torget har vi i vår arbetsgrupp kommit fram till att det kanske vore värt att prova förslaget att bygga bostäder på en del av torget, säger Marie Fridén, moderat politiker som sitter med i arbetsgruppen.

I huvudsak ska husen enligt förslaget innehålla lägenheter, men även kaféer och restauranger i bottenplan. Enligt Marie Fridén skulle området intill Viskan då bli som en förlängning av Sandwalls plats.

En aktör som skulle kunna påverkas är kursverksamheten Hemgården, som har sina lokaler i ett äldre hus precis bredvid torget.

Janne Nolin är verksamhetsansvarig på Hemgården, han känner en viss oro över planerna, eftersom många ser det som en fördel att Hemgården ligger så nära busshållplatserna.

– Den fördelen försvinner ju då. Å andra sidan kan det ju bli fler som passerar förbi och därmed får upp ögonen för oss. Men den första, spontana känslan är ju att det vore konstigt att fylla den här öppna platsen med byggnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".