1 av 2
Foto: Mark Lennihan/Scanpix
2 av 2
IT-utvecklaren Richard Lindström tror på fiberbredbandets möjligheter. Foto:Anna Johansson,P4 Sjuhärad

Stor bredbandssatsning i Mark

1:28 min

Många i Mark har dålig anslutning till internet. Problemet drabbar främst boende på landsorten, men inte heller i tätorterna fungerar uppkopplingen alltid som den ska. Nu står Marks kommun inför en ambitiös bredbandsutbyggnad.

I mars i år antog Marks kommun en ny strategi för bredbandsuppbyggnad. Richard Lindström, IT-utvecklare i Marks kommun, tycker att det är en ambitiös strategi som kommer att förbättra situationen för såväl invånare som företag. 

– Till 2020 har Marks kommun en vision om fiber-bredband till 90 procent av alla kommunens innevånare, inklusive alla företag.

Idag sker merparten av Marks bredbandstrafik med så kallat ADSL-bredband som går via ledningar i marken (se faktaruta). Den dåliga anslutningen på vissa håll anses bero på att ledningarna fungerar dåligt, men telebolagens intresse av att på eget initiativ göra en upprustning har hittils visat sig svalt.

Den nya strategin går delvis ut på att undersöka de ledningssystem som redan finns nedgrävda i tätorterna. Kommunen har inga egna pengar att satsa på bredbandsuppbyggnad, men man ska arbeta för att uppmuntra marknadens aktörer till att göra investeringar, samt fördela kommunens resurser på ett sätt som gynnar detta.

Det är framförallt den moderna fibertekniken som Mark vill se nya satsningar på. Richard Lindström ser flera fördelar med det.

– Fiber är inte elektriskt ledande, man har ju hört talas om åsknedslag som går ner i telefontrådar och förstör utrustning. Fiber är gjort av glas, all vår data och telefoni skickas genom ljusstrålar

Bredband verkar vara en fråga som engagerar Markborna. Richard Lindström berättar att det finns närmare 15 fiber-föreningar i Mark, som arbetar för att få tillgång till bredband i sitt närområde.

-- Jag tycker det är jättebra. Sedan är ju föreningarna mer eller mindre aktiva och har kommit olika långt.

Olika typer av bredband

Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker för att koppla upp datorer och andra apparater till internet.

ADSL: Den vanligaste tekniken i Sverige idag. Utnyttjar kopparledningen för det fasta telefonabonnemanget. Uppkopplingen sker genom ett ADSL-modem. Användaren får inte bo för långt från närmaste telestation, och det måste finnas kapacitet i stationen.

Fiber: Ny teknik som erbjuder snabbare uppkoppling. Data överförs i en kabel bestående av optiska fibrer av glas eller plast. Fiberledare är billigare och snabbare än traditionell koppartråd, men också svårare att avlyssna.

Mobilt bredband: Bredband utan kabel som kan tas med. Uppkopplingen sker via mobiltelefoninätets basstationer, och access får man genom ett mobilt bredbandsmodem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista