Greyhoundhundar. Foto: Scanpix.
sport

EM i hundkapplöpning flyttas till Borås

Mirsch: "Självklart ska vi hjälpas åt"
1:41 min

Den 7-11 augusti går EM i hundkapplöpning av stapeln. Med kort varsel har tävlingen flyttats från Holland till Borås.

Sjuhäradsbygdens Hundkapplöpningssällskap 7HS fick frågan från förbundet förra veckan eftersom de ändå planerat att ha tävlingen Borås Weekend, precis samma dagar. Nu får man bara göra tävlingarna lite större.

Uwe Mirsch, ordförande för Sjuhäradsbygdens Hundkapplöpningssällskap tvekade inte att tacka ja.

– Självklart ska vi hjälpas åt så det blir av, säger Uwe Mirsch. Det behövdes några timmar för mig att informera medlemmarna och förbundet här i Sverige men sen kunde jag ge grönt ljus.

Borås Borås, och Borås stad har hjälpt till med sånt som marknadsföring, turistinformation, men också hygienska möjligheter för tävlingsdeltagarena.

Runt 150 hundar från åtta olika länder väntas delta, och omkring 200 personer kommer, de flesta i husvagn och husbil, och ska campa på hundkapplöpningsområdet. De kommer att få duscha på Viskaforsskolan.

Nu är det är en vecka kvar till tävlingen. I helgen ska man arbeta med sådant de ändå skulle göra inför Borås Weekend-tävlingen: Klippa gräs, dra fram el till campare och städa upp området.

Att de nu får ordna EM andra året i rad, ser Uwe som ett kvitto på att de är kompetenta.

– Det känns helt fantastiskt, man får bekräftelse på att man gjorde ett bra jobb sist, säger Uwe Mirsch.

Vad är det som är så roligt med hundkapplöpning?

– Hundkapplöpning är riktigt spännande, man ser en hund presterar på sin bana efter sin naturliga instinkt, säger Uwe Mirsch. Hunden gör det helt frivilligt, han tycker det är jättebra att jaga en trasa.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson inviger tävlingsdagarna onsdagen den 7 augusti på Borås Greyhound Park.

EM i hundkapplöpning ägde rum i Borås även förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".