Louise Björnram lånade gladeligen ut en hatt till programledare Christian Naumanen. Foto: Mattias Lindén.

Mode att bära hatt

1:09 min

Att bära hatt blir allt mer populärt, och många av de stora kedjorna har plockat upp trenden i sina sommarkollektioner. Men för de små tillverkarna kan läget vara kärvare.

Att arbeta som modist innebär att man gör damhattar. Louise Björnram är utbildad vid tillskärarakademien i Göteborg och har gjort praktik i både London och New York. Nu driver hon sin egen ateljé på Hestra i Borås, och hon har märkt av uppsvinget för hattarna.

– Det finns ett stort intresse för hattar, och folk vågar bära det allt mer. Det är fortfarande ett steg kvar innan folk vågar bära hantverksmässiga hattar, just nu är det de kommersiella kedjorna som leder. Men jag hoppas att det ändras snart, man tjänar mycket på att ha en handgjort hatt.

Men trots det ökade intresset på modefronten för hattar är det inte självklart att det går att livnära sig på hantverket - även om det finns goda exempel.

– Det är svårt men det går. Vi har Malinda Damgaard som är sommarpratare. Hon är baserad i Stockholm och extremt framgångsrik, säger Louise.

Själv planerar hon ingen storsatsning under den närmaste tiden.

– Hellre än att gå ut och satsa stort direkt så vill jag kunna utvecklas och ha en ekonomisk trygghet i att kunna köpa de material jag vill och göra det som känns spännande.

Therése Eriksson
033-17 75 59

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista