Putte Hansson på NTF uppmanar föräldrar att tänka på säkerheten också på sommaren. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborgs Sveriges Radio.

Föräldrar slarvar med bilbälten i sommartrafiken

"Man kan lika gärna krocka på sommaren"
1:18 min

Många föräldrar slarvar med säkerheten för barnen i trafiken på sommaren. Bland annat sitter barn obältade i bilen.

Putte Hansson från Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF, oroas över vad han ser som ett osäkert beteende i sommartrafiken. 

– Jag har själv sett på badplatsens parkering att man har plockat ut fyra barn ut baksätet och då är det någon som inte suttit fast, säger Putte Hansson.

Semester är frihet
Han märker att många föräldrar inte är lika noga med säkerheten för barnen i bilen på sommaren. Han nämner bland annat en händelse i Mariestadstrakten i helgen där en 6-åring som satt obältad flög rakt in i framrutan vid en inbromsning.

– Semester är frihet och kan då medföra att man inte är så ordentlig som man normalt kanske är när man är ute och färdas i trafiken, säger han.

Tummar inte på säkerheten
Men enligt Putte Hansson är det vanligaste att det är för många barn i bilen eller att barn sitter i famnen på en vuxen. Men föräldrarna jag pratar med tummar inte på säkerheten men märker att andra gör det.

– Det ser jag absolut att man gör och det är jättesynd. Självklart ska man tänka på säkerheten även på sommaren, säger mamman Maria Svantesson.

– Ibland så använder de inte bilkudde, inflikar dottern Embla Svantesson som sett andra barn åka osäkert.

Brukar ni tumma lite på reglerna på sommaren med barnsäkerhet i bilen?
– Nej, absolut inte. Det får ta den tiden det tar. Man kan lika gärna krocka på sommaren som på vintern, säger pappan Patrik Grann från Skara.

Förstår
Putte Hansson förstår om man känner sig lite friare och ledigare på sommaren. Men menar att man aldrig får slarva med säkerheten för barnen.

– Lite förståelse kan jag ha men just de här bitarna är jätteviktiga att man har med sig. Att man försöker följa det som gäller, säger Putte Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".