BOSTAD

Bostadsbolag kartlägger sina hyresgäster

1:29 min

Flera kommunala bostadsbolag runt om i Sverige registrerar känsliga uppgifter om sina hyresgäster, så känsliga att man riskerar att bryta mot personuppgiftslagen. Men för hyresgäster i Ulricehamn finns ingen anledning till oro.

Enligt en undersökning gjord av SVT:s Västnytt så registrerar många av landets kommunala bostadsbolag känsliga uppgifter om sina hyresgäster.
Oftast handlar det om hälsotillstånd, men det förekommer även att skvaller och personliga omdömen registreras, ibland så grova att de bryter mot personuppgiftslagen.

Rolf Granlöf är VD på det kommunala bostadsbolaget Stubo i Ulricehamn. Han reagerar på den långtgående registreringen.

– Vi bokför inga personliga uppgifter över huvud taget. Ansöker man om en lägenhet hos oss så registrerar man namn, adress och vilka önskemål man har, inget annat.

I samband med att en person erbjuds en lägenhet på Stubo så registreras uppgifter om inkomst och eventuella betalningsanmärkningar. Rolf Granlöf betonar att de uppgifterna kastas i samma stund som personen får sitt kontrakt.

– Det är inte användbara på något annat sätt, de går i kvarnen omedelbart.

I de fall där grannar klagar på störningar kan uppgifter om anmälan registreras, men enligt Rolf Granlöf är det heller inga ärenden som dras i långbänk.

– Störningar är något man måste ta omedelbart, det får inte gå en vecka ens.

Han är på det stora hela förvånad över den långtgående registrering som vissa bostadsbolag har ägnat sig åt.

– Jag tycker att det är helt befängt. Det finns ingen anledning att acceptera att någon i organisationen ska registrera och sprida sånt, och som jag ser det fyller det heller inget syfte för bolaget. Absolut inte.

KÄNSLIGA UPPGIFTER

Enligt personuppgiftslagen (PuL) är det i princip förbjudet att behandla känsliga uppgifter. Det är sådana uppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening och uppgifter som rör hälsa eller sexualliv.

Uppgifter om brott får inte behandlas av andra än myndigheter. Ett kommunalt bostadsföretag är i detta sammanhang inte att betrakta som en myndighet.

Fastighetsägarna och Sveriges allmännyttiga bolag har tagit fram en branschöverenskommelse för behandlingen av personuppgifter. Den baseras på PuL, men är mer specifik.

Källa: Branschöverenskommelsen "Behandling av personuppgifter, inklusive kameraövervakning, vid uthyrning av bostäder" (TT)

Det här registrerade bolagen

Västnytt har sökt på 170 känsliga ord i elva kommunala bostadsbolags hyresregister. Ord som bland annat syftade på hyresgästens etnicitet, sexualitet och hälsotillstånd. Följande åtta bolag registrerade känsliga uppgifter om sina hyresgäster:

Alingsåshem: 25 känsliga uppgifter. Diagnoser: demens, depression, synskadad, missbruk.

Huge fastigheter: 70 känsliga uppgifter. Diagnoser: demens, depression, synskadad, missbruk.

Helsingborgshem: 138 känsliga uppgifter. Diagnoser: astma, ligger sjuk på lasarettet (från 2005), sjukpensionär, njursvikt, dement, cancer, depression, hjärnblödning, stroke, ms.

Hallstahem: 12 känsliga uppgifter. Diagnoser: cancer, spelberoende, stroke.

Staffanstorpshus: 11 känsliga uppgifter. Diagnoser: glutenallergiker, elöverkänslighet.

Sigtunahem: 14 känsliga uppgifter. Diagnoser: dement.

Stångåsstaden: 137 känsliga uppgifter. Diagnoser: astma, handexem, handikappad, dement, stroke, spelmissbruk.

Landskronahem: 104 känsliga uppgifter. Diagnoser: inlagd på sjukhus, dement, stroke.

Källa: SVT:s Västnytt

Åsa Dahlberg

asa.dahlberg@sr.se
033- 17 75 36

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista