1 av 2
Jan-Ivar Johansson vill att fler ska använda flytväst. Foto:Christian Naumanen,P4 Sjuhärad
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Flytvästen kan rädda liv

1:27 min

Antalet drunkningsolyckor i Sverige har ökat men en enkel säkerhetsåtgärd för att förebygga olyckor är att använda flytväst.

För att få ner antalet drunkningsolyckor och uppmana fler till att använda flytväst har Svenska livräddningssällskapet i Södra Älvsborg så kallade flytvästdepåer. Depåerna är ställen där man kan få låna en flytväst, totalt finns 11 i hela Sjuhärad. En av dem finns på Saltemads camping.

– Här finns flytvästar att låna, och barn eller ungdomar under 18 år som lånar kanoter på campingen måste ha flytväst på sig, säger Jan-Ivar Johansson som är ordförande för livräddningssällskapet i Södra Älvsborg.

-- Tyvärr är det många äldre som tycker att de inte behöver det, men jag tycker det är viktigt att även de använder flytväst

Antalet drunkningsolyckor har ökat i år jämfört med tidigare år, även om det under de senaste 15 åren har varit en trend med färre drunkningsolyckor i Sverige. Detta enligt en undersökning från myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Fram till den 22 juli i årdrunknade 72 personer i år, mot 55 personer i fjol, och det är främst äldre personer och betydligt fler män än kvinnor. Jan-Ivar Johansson hade helst av allt sett en lag på att alla måste använda flytväst när man åker båt.

– Jag är av den uppfattningen att man ska använda flytväst när man åker båt. Det gäller både barn och vuxna. Det är lika viktigt att använda flytväst i båten som bälte i bilen.

Jan-Ivar Johansson berättar att Svenska livräddningssällskapet just nu jobbar för att få en lag på att använda flytväst i båtar,

– Men hur det blir vet jag inte, det beslutet tas högre upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista