Snabbar man sig inte med att betala för parkeringen kan man komma att mötas av en otrevlig överraskning. Foto: Tomas Oneborg, SvD/Scanpix

Fick parkeringsbot medan hon betalade för biljetten

1:14 min

Att dröja med att betala för parkering kan bli dyrt. När Ulla Klang skulle parkera sin bil vid centralstationen i Göteborg, blev hon bötfälld medan hon betalade för parkeringsbiljetten.

Enligt lag måste det gå några minuter mellan det att man parkerar bilen och lägger pengar i automaten innan parkeringsvakten kan skriva ut en böter. När Ulla klang var på besök i Göteborg och skulle parkera sin bil vid Centralstationen, blev hon bötfäld samtidigt som hon betalade för biljetten, trots att parkeringsvakten såg att inte den närmsta automaten fungerande.

– Det kändes väldigt frustrerande, helt kränkande, jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle få böter när jag går raka vägen och betalar och går raka vägen tillbaka igen, säger Ulla Klang.

På Kosument Göteborg får de in rätt så många klagomål som liknar Ullas. Det är väldigt sällan som konsumenten får igenom sin överklagan då reglerna är lite svårtolkade enligt Lotta Gustavsson som jobbar på Konsument Göteborg.

– Enligt praxis så ska en parkering vänta några minuter innan man utfärdar en parkeringsbot för att konsumenten helt enkelt ska få en möjlighet att hämta en biljett i automaten, säger Lotta Gustavsson.

Apcoa parkering, som utförde bötern, har som regel att parkeringsvakten ska vänta sex minuter innan en parkeringsbot kan utfärdas.

– Jag tycker sex minuter är en bra tid för då har du sex minuter på dig från att det du parkerar till att du betalar och gör rätt för dig, säger Fredrik Westergård, operativ chef på Apcoa parkering.


Andre Ferreira Barbosa
andre.ferreira_barbosa@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista