1 av 2
Salam Al-mosawy håller i ordförståelsetävlingen. Foto:Åsa Dahlberg/P4 Sjuhärad
2 av 2
Åsa Molander, vd på GradeUp

Nytänk och coaching på Borås sommarskola

1:25 min

På Brygghuset i centrala Borås kämpar just nu ett gäng ungdomar med att läsa upp sina betyg. Sommarskolan är ett led i Borås utbildningssatsning, med hjälp av särskilda studentcoacher och en portion nytänk hoppas man att alla ska kunna komma in på gymnasiet redan till hösten.

Trots slopade statsbidrag har Borås kommun beslutat att anordna sommarskola även i år. På Brygghuset kan elever i nian som inte fått godkänt i kärnämnena läsa upp sina betyg, för att sedan kunna börja gymnasiet till hösten.

När P4 Sjuhärad kommer till Brygghuset håller man på med lagtävling i ordförståelse, och studentcoachen Salam Al - mosawy lär sina elever i betydelsen av ordet monoton.

Stämningen är positiv, och ingen av eleverna verkar speciellt ledsna över att en månad av deras sommarlov går åt till studier. De är ordentligt motiverade och vill komma in på gymnasiet.

Ny modell för lärande
Undervisningen på Brygghuset ser delvis annorlunda ut än i den traditionella skolan. Istället för lärare får eleverna hjälp av studentcoacher som själva läst samma kurser för inte så länge sedan. Konceptet kallas "Ung till ung" och tanken är att inlärningen blir lättare när lärare och elev kan relatera till varandra på ett mer direkt sätt. 

Sommarskolan arrangeras gemensamt av Brygghuset och studie-och läxhjälpsföretaget GradeUp. Åsa Molander som är vd på GradeUp förklarar att det inte bara handlar om inlärning.

--Det handlar inte bara om att man ska få sitt betyg utan vi försöker förbereda så bra det går för studier på gymnasiet. Man ska ha fått med sig studieteknik och tänket hur man ska studera, säger hon.

Borås stad satsar på utbildning
Kommunstyrelsen i Borås beslöt i juni att stadsdelschefen i norr, Bo Drysén, från och med augusti ska jobba heltid med att leda och utveckla arbetet för bättre resultat i skolan. Borås ska bli en stad som satsar på utbildning och sommarskolan är ett led i det.

Projektet fick ungefär 200 000 kronor tilldelats sig och klartecken att köra precis i början av sommarlovet. Förhoppningsvis kan det även bli någon form av fortsättning till hösten så att de elever som behöver mer stöd kan få det, men inget är klart ännu.

Sebastian Johansson går till Brygghuset läser för att få fullständigt betyg i engelska, trots att han redan kommit in på gymnasiet.

– Jag har till och med fått besked att jag kommit in så jag jobbar bara för att få godkänt och för att färska upp minnet, säger Sebastian Johansson.

– Du jobbar ändå alltså? En hel månad på sommarlovet?

– Ja. Jag hade inte något annat för mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista