1 av 2
Bild från premiärmatchen på Borås Arena 1 april. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
2 av 2
Lena Matthijs. Foto: Jan-Åke Thorell
BORÅS

Polischefen nära träffas av järnrör - fotbollshuligan åtalas

Lena Matthijs:"De gick till attack"
1:33 min

Elfsborgs premiärmatch i allsvenskan 1 april kantades av oroligheter. Bakom våldet stod en grupp tillresta AIK-supportrar och en av de poliser som var mycket nära att skadas var polisöverintendent Lena Matthijs.

Det är en AIK-supporter som är en sedan tidigare känd huligan, som nu åtalas för bland annat försök till grov misshandel. Mannen har tillträdesförbud vid de allsvenska arenorna, men fanns på plats tillsammans med en stor grupp AIK:are som hade plankat in på området och befann sig i fållan utanför arenan. Supportrarna blev aggressiva och gick till attack mot poliserna på plats. Lena Matthijs säger att det i det läget var svårt att bedöma hur man borde agera för att undvika att situationen spårade ur.

– Det fanns en risk för att situationen skulle kunna bli värre, det berodde på hur vi valde att agera. Vi hade velat plocka ut de värsta supportrarna, men hade vi gjort det hade vi kanske fått resten av gruppen emot oss också. Vi gjorde ett aktivt val om att identifiera dem i efterhand.

Som kommenderingschef för polisinsatsen valde Lena Matthijs alltså en defensiv taktik, orolig för att det annars skulle bli ännu mer våldsamt.

Den här defensiva taktiken fick polisen kritik för, bland annat för att man inte ingrep mot de hundratals AIK:are som trotsade maskeringsförbudet och tågade till arenan med svarta rånarluvor på sig.

Men Lena Matthijs försvarar polisens agerande i samband med matchen.

– Jag hade inte kunnat ta ett annat beslut med den personalstyrka jag hade på plats. Jag kan förstå att allmänheten anser att polisen borde ha ingripit, men jag hoppas att de flesta förstår att vi har otroligt många faktorer att ta hänsyn till.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".