1 av 4
Helena Larsson filmar blommorna på Bengt Moqvists äng. Foto:Camilla Walldán, P4 Sjuhärad
2 av 4
Bengt Moqvist visar sina blomsterängar.Foto:Camilla Walldán,P4 Sjuhärad
3 av 4
Filmarna Helena Larsson och Per Anders Wallin.Foto:Camilla Walldán,P4 Sjuhärad
4 av 4
Bengt Moqvist går över sina ängar.Foto:Camilla Walldán,P4 Sjuhärad

Livet i Bredared blir film

1:38 min

För 60 års sedan släpptes dokumentärfilmen "Livet i Bredared". Nu är en uppföljare på gång. Tack vare en grupp eldsjälar och bidrag från Borås stad kan publiken snart återigen ta del av livet i den lilla byn utanför Borås.

Tanken med filmen är att skildra livet i Bredared under ett helt år. När P4 Sjuhärad kommer på besök är regissören Helena Larsson, själv bördig från Bredared, i färd med att filma Bengt Moqvists unika ängar med många fridlysta blommor.

– Han har gått här och slagit med lie och korna har betat. Sedan har höet legat här och fröat av sig, tack vare det har de här arterna bevarats.

80-åriga Bengt Moqvist har bott på samma gård i Bredared hela livet. Genom åren har flera botaniker naturskyddsföreningar och vallfärdat till hans ängar för att studera den unika floran med många sällsynta växter.

Bengt säger att han tycker det är roligt att ängarna nu också dokumenteras på film.

– Jo, det är roligt. Så småningom växer det väl förmodligen igen här. Vet du vilken blomma det där är? Det är en gul smörboll.

Bengt fortsätter att berätta om de olika blommorna medan filmaren Helena Larsson följer honom kameran.

Under året som gått har hon tillsammans med kollegorna och Bredareds-borna Monika Johansson och Per Anders Wallin dokumenterat såväl pubaftnar som dop, skördemarknader och skolan. För Helena har filmandet varit en möjlighet att utforska sin egen bygd på djupet.

– Ja det kan man säga, det har varit jätteroligt.

"Livet i Bredared 2" ska vara färdig i början av 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista