Sommarlovsentreprenörerna presenterade sina företag. Foto: Camilla Walldán,P4 Sjuhärad

Examensdags för Sommarlovsentreprenörer

1:39 min

Vill du ta dig en titt på nästa Bill Gates eller Olle Blomqvist kan du idag bege dig till Almåsgymnasiet i Borås. Där presenterar nämligen årets unga sommarlovsentreprenörer de företag de startat under sommaren.

Det är Arbetslivsförvaltningen i Borås stad som för fjärde året i rad genomför satsningen på sommarlovsentreprenörer. Drygt 30 ungdomar från Borås och Ulricehamn, alla mellan 16 och 19 år, har i sommar gått en veckas intensivutbildning i företagsplanering.

Med 2000 kronor i startbidrag, har de sedan arbetat ett par veckor själva med projekten, med stöd av en handledare. Idag presenterade de sina företag för varandra. Ett par politiker och representanter från näringslivet fanns också på plats.

Det är stor spridning på typ av företag. Både tjänsteföretag, handelsföretag, och företag inom mode och design och konstnärligt arbete.

En av deltagarna är 18-åriga Myra Hild, som under sommaren har ritat porträtt på unga och gamla på stora torget i Borås. Hon är väldigt nöjd med hur projektet har fallit ut.

– Det har varit väldigt roligt, man möter mycket folk och jag älskar att teckna. Det har varit kul att få prova på hur det är att vara konstnär.

Med 50 porträtt sålda och ett antal beställningar räknar Myra med att gå plus på sitt företagande. MEn hon är ändå tveksam till att satsa på sitt konstnärliga företagande i framtiden.

– Kanske, jag går natur på Bäckängsgymnasiet, så det är väl natur eller bild jag vill satsa på.

Sommarlovsentreprenörer genomfördes i år för första gången i samarbete med Ulricehamns kommun, som köpt sju platser av Borås stad. En av platserna fick 18-åriga Samuel Theoboldt, som är återförsäljare av äggöppnare. Han ser sig som en naturlig entreprenör.

– Ja, jag tror det. Man måste vara ärlig, social och ha idéer. Sedan måste man vara självsäker inför kunderna, och kunna visa vad man har att erbjuda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista