Åklagare Per-Erik Rinsell. Bild: Adam Ihse/Scanpix
Trollhättefallet

Mordmisstänkt 36-åring utlämnas till Sverige

36-åringen ska utlämnas till Sverige. Det bestämde polsk domstol under fredagen. Det betyder att han kan vara tillbaka i Sverige inom tio dagar.

– Det handlar om någon form av administrativt beslut om han utlämnas till Sverige, säger mannens advokat Tommy Nilsson till P4 Väst.

Mannen är sedan onsdagen den 24 juli häktad i sin frånvaro. Enligt åklagare Per-Erik Rinsell var det en inledande förhandling redan dagen efter att han greps på den svenska ambassaden i Warszawa. Efter att beslutet är fattat i Polen har svensk polis tio dygn på sig att hämta den misstänkta mannen.

Mordet på tvåbarnsmamman i Trollhättan

Natten till den 30 juni försvann en 23-årig kvinna från Trollhättan. En 36-årig man begärdes häktad misstänkt för människorov, men Vänersborgs tingsrätt tyckte bevisningen var för tunn och mannen släpptes.

Senare häktades två män, en 31-åring och en 35-åring, på sannolika skäl misstänkta för skyddande av brottsling och i slutet på juli häktades 36-åringen i sin frånvaro, den här gången misstänkt för mord.

8 augusti hittades kvinnan död intill en väg utanför Grästorp. Den mordmisstänkte 36-åringen befann sig i Polen och överlämnades till Sverige den 14 augusti.

Den 16 augusti häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Alla tre män dömdes i tingsrätten i slutet av december. Den nu 37-årige mannen dömdes till 16 års fängelse för mord, och de medåtalade dömdes även de till fängelse.

Domarna överklagades till hovrätten, som fastställde tingsrättens domar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista