Brist på värdfamiljer

1:28 min

Organisationen Youth for Understanding ger ungdomar chansen att åka på ett utbytesår under gymnasiet. I augusti kommer nästa omgång elever till Sverige, men ännu har man inte hittat värdfamiljer åt alla.

Familjen Hällgren-Wohlin i Hindås har ett stort engagemang i Youth for Understanding. Deras dotter Johanna fick tillbringa ett år i Sao Paolo, Brasilien, och de har själva varit värdfamilj i flera omgångar. 

Den första elev de tog emot var Aom från Thailand som bodde hos dem i två månader. Marisa från Ecuador stannade nästan ett helt år och åkte hem i våras. Allan Hällgren säger att det var en både positiv och lärorik upplevelse att få in en ungdom från ett annat land i sitt hem.

– Man förstår deras tillvaro på ett nytt sätt och lär sig om hur de lever i sina respektive länder. De fördomar man hade fick man ju överge ganska snabbt, när man insåg hur mycket som faktiskt är likadant som här i Sverige.

Utbyteseleverna blev snabbt en del av familjen, eftersom man spenderade så mycket av vardagen ihop. Allan Hällgren berättar att de försökte underlätta för tjejerna att komma in i det svenska samhället.

- Man känner ju ett ganska stort ansvar att försöka lotsa in dem. Det handlar ju om att de ska plocka upp språket, och förstå svenska seder och bruk. Det brukar gå bra, de är ju nyfikna och vill förstå varför saker som vi upplever som normala är som de är.

Allan skulle rekommendera andra att ta emot utländska elever i sitt hem.

- Om man är intresserad av andra kulturer och länder, och tycker att de berikar vardagen. Sen behöver det inte vara så krångligt, det kändes inte som vi gjorde några större uppoffringar i den bemärkelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista