1 av 2
Här ska det byggas nya bostäder, men först ska området sanaras. Foto Jan-Åke Thorell
2 av 2
Mattias Josefsson (S). Foto Jan-Åke Thorell
ULRICEHAMN

Bostäder i stället för växthus

"Det ska inte vara några höghus"
1:38 min

Ulricehamn fortsätter att växa och det byggs allt mer bostäder. Under senare år har trenden varit att bygga högt i sjönära lägen. På Henrikssons gamla handelsträdgård i Villastaden i Ulricehamn planeras det fler bostäder- men inga höghus.

Henrikssons gamla handelsträdgård i Villastaden i Ulricehamn har stått öde och förfallen en tag - men nu planeras det bostäder där på sikt.

– Men det ska inte vara några höghus, säger kommunstyrelsens vice ordförande, socialdemokraten Mattas Josefsson. Vi vill se en begränsning till två våningar eftersom husen ska passa in i området och det finns mycket villor i här.

Det är i dagsläget inte klart hur många lägenheter det ska bli i området. Förvaltningen har tagit fram några olika alternativ, och det kan bli mellan 40 och 50 bostäder fördelat mellan villor och radhus. Och kommunledningen vill att detaljplanen för området ska tas fram tillsammans med en eller två exploatörer.

Förutom bostäderna på den gamla handelsträdgården finns ytterligare flera nya bostadsområden i Ulricehamn. Men någon risk för att det ska bli för många lägenheter i Ulricehamn finns det inte, menar Josefsson:

– Ulricehamn är inne i ett skede där vi växer, i juni hade vi "all time high" och allt tyder på att vi kommer att fortsätta att växa de närmaste åren.

Det dröjer ett antal år innan det blir några nya hus på den gamla handelsträdgården. I höst hoppas Mattias Josefsson att kommunen ska skriva avtal med en eller två exploatörer, och sedan ska planarbetet göras – och antas av politikerna. Kanske också överklagas…

Men redan i höst kommer det att hända saker på området:

– Vi hoppas att vi ska kunna rensa upp en del här, och riva den gamla skorstenen och någon byggnad som är säkerhetsrisker idag, säger Josefsson.

Och sedan börjar ett annat och lite mer omfattande saneringsarbete. Det är känt att det har använts en del kemikalier i växthuset och att en del finns kvar i marken.

– När kommunen köpte marken togs det prover och vi konstaterade att det finns kemikalier i backen. Men det är förvånansvärt lite, under gränsvärdena.

Ändå ska marken saneras, säger Josefsson:

– För att de som ska bo här i framtiden ska känna sig trygga, så är det bättre att sanera marken ändå - för trygghetens skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".