Britta Hermansson och Anders André bor båda två grannar med vindkraftverket. Foto: Sanna Thorén P4 Sjuhärad
Mark

Ogiltigt bygglov för omdebatterat vindkraftverk

1:20 min

Det 150 meter höga vindkraftverket i Skephult har upprört många sen det sattes upp för ett och ett halvt år sedan. Nu har nya uppgifter kommit fram som gör det nuvarande bygglovet ogiltigt.

– Första kvällen det satte igång var något helt fruktansvärt. Det kändes som att man hade hamnat i helvetet, och sen dess har vi fått leva med det ljudet, säger Britta Hermansson, en av dem som bor i nära vindkraftverket.

Hon berättar att hon lider av ständig huvudvärk och sömnproblem på grund av ljudet och vibrationerna från vindkraftverket, och hon beskriver ljudet som en mistlur och att det skallrar i köksskåpen hemma när det är som värst. Och även hästarna på gården blir skrämda.

– Det är fruktansvärda ljud, det går knappt att beskriva men det är som dynamitexplosioner från verket gång på gång, säger Britta Hermansson. Våra hästar har sprungit rakt igenom staketet flera gånger, och på vissa ställen går de inte fram och äter höet när man lägger ut det i hagen. Och står man där själv förstår man varför, det vibrerar i kroppen och i öronen.

Kommunen inte mätt när ljudet är som värst
Miljöenheten på Marks kommun har fått ta emot mängder med klagomål om de störande ljuden från vindkraftverket. 40 decibel är gränsen på hur högt det får låta vid de intilliggande husen, och kommunen har genomfört mätningar som visar att ljudnivån ligger precis under den gränsen. Men de boende menar att kommunen mätt vid tillfällen då det inte låtit som värst.

Nu har det kommit fram att placeringen av vindkraftverket flyttats 18 meter från där det skulle ha stått från början, detta på grund av en elledning som var i vägen. Den här flytten har gjort bygglovet ogiltigt och det ska nu omprövas. Dels på grund av placeringen men även för att man inte kommunicerat med grannarna tillräckligt inför bygget.

– Vi arbetar med att hitta en kompromiss och något slags samförstånd, säger Camilla Landén som är enhetschef på miljöenheten i Marks kommun

Plötslig ändring av regelverket
Efter att vindkraftverket sattes upp ändrades regelverket vilket plötsligt innebar restriktioner för dom boende i närheten. Bland annat får man nu inte bygga nytt inom 1000 meter från vindkraftverket, något som kom som en tråkig överraskning för nyinflyttade Roger Andreasson, som trots att beslutet om de nya reglerna togs ett par månader innan han flyttat in, inte fick någon information från kommunen.

– Det är tråkigt när vi köpt en fastighet här, och både vi och mäklaren begärde att få ut information från kommunen men det har varit locket på, säger Roger Andreasson. Sen får man en överraskning efter några månader att det finns restriktionsgränser och att man inte får göra det ena med det andra.

Har ni funderat på att flytta härifrån?

– Förra våren grät vi väldigt mycket och sa att vi inte kan bo kvar, säger Britta Hermansson. Men samtidigt är ju det här vad vi byggt upp under flera år.

Sanna Thorén

sanna.thoren@sr.se
033-17 75 41

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista