Irakisk inspektion efter en bilbomb i Sadr City i Baghdad för en vecka sedan. Foto: AFP/AHMAD AL-RUBAYE.
BORÅS

Våldsvåg i Irak oroar svenskirakier

1:41 min

Med tre tusen civila dödade i sprängdåd på bara några månader upplever Irak just nu den värsta våldsvågen på många år. För många irakier i Sverige är oron stor över vad som pågår i hemlandet.

Via kabel-TV följer Markos Shouidi i Borås vad som händer i hans hemland, och han har telefonkontakt med vänner i Irak, som berättar hur våldet påverkar dem.

– De är jätteoroliga. En kompis sa till mig att när han går till jobbet på morgonen så tänker han att han inte kommer att komma hem igen. För man vet inte när det händer att någon till exempel bombar en bil, säger Markos Shouidi.

Rapporterna om sprängdåd och självmordsattacker i Irak har duggat tätt de senaste månaderna, efter att spänningar mellan sunnimuslimer och shiamuslimer har eskalerat det senaste halvåret.

Enligt experter har kriget i grannlandet Syrien spelat en stor roll i den utvecklingen.

Markos Shouidi i Borås kom till Sverige i mitten av 90-talet. Efter att själv ha upplevt och deltagit i två krig, flydde han för att skapa en tryggare framtid för sina barn. Markos Shouidi är själv kristen och han berättar att två av hans vänner dog i ett bombattentat mot en kyrka i Bagdad förra året, ett attentat som kostade 36 människor livet.

Och den våldsamma utvecklingen i Irak de senaste månaderna gör att han är mycket orolig för de vänner han fortfarande har kvar i landet.

– Ja, självklart är jag orolig. Jag har många vänner, både muslimer och kristna, och jag är orolig för hur de ska klara sig. Jag är jätteorolig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista