Dörren som 22-åringen först tog sig ut ur efter att han blivit våldsam och slagit sönder lägenheten. Foto: Anna Johansson, P4 Sjuhärad
MARK

Vansinnesdåd i Björketorp uppe i rätten

1:35 min

Idag var första dagen i rättegången mot den 22-årige man som natten till den tredje juli gick bärsärkagång i Björketorp i Marks kommun.

Bland annat bröt han sig in hos en 90-årig kvinna och misshandlade henne så svårt att hon fortfarande har svårt att gå.

Vår reporter fick en kommentar av försvarsadvokat Anders Roy, efter det att 22-åringen hörts i tingsrätten idag.

– Han tycker att det är oerhört jobbigt att berätta och han skäms för det han har gjort, säger försvarsadvokaten Anders Roy.

Under måndagsförmiddagen hördes målsägande i fallet, bland annat den kvinna i 90-årsåldern, om den 22-årige mannen som ska ha misshandlat henne efter att ha kastat sig in genom ett fönster i hennes hem natten till den tredje juli. Kvinnan skadade sitt knä så illa under misshandeln att hon fortfarande har svårt att gå. Hon ha också psykiska men.

Den tilltalade hördes under eftermiddagen och han berättade hur han tillsammans med en vän tagit så kallade lappar, alltså två sorters hallucinogena droger LSB och NBOME. I efterhand har han upplevt sig kraftigt hotad och trott att någon velat döda honom.

Han erkänner att han tagit strypgrepp på kvinnan och hotat henne med kniv. I övrigt har han minnesluckor när det gäller de övriga misshandelsanklagelserna.

Försvarsadvokaten tänker yrka på att hans klient släpps fri eftersom han anser att 22-åringen haft en psykos när det hela inträffade.

Kammaråklagare Anna Andersson anser att 22-åringen ändå kan hållas ansvarig eftersom han frivilligt tagit drogerna.

– Även om man är berusad när man begår brott, så föranleder inte det att gärningen inte anses som ett brott, säger hon.

Rättegången avslutas i morgon tisdag.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista