1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 2
Familjehemssekreteraren Marie Larsson på Borås stad söker efter nya hem till utsatta barn, men det har blivit svårare. Foto: Camilla Walldán.
BORÅS

Svårt hitta nya hem för utsatta barn i Borås

1:43 min

Borås stad har brist på nya hem för barn och ungdomar som inte kan bo kvar i sina biologiska familjer. 15 unga väntar idag på ett familjehem, men det har blivit svårare att hitta någon som vill ta emot dem.

– Det är ett jättestort bekymmer, för de här barnen hinner ju fara väldigt illa ibland när vi inte hittar något familjehem. Är det riktigt illa i familjen så får vi akutplacera dem. Då är det till ett jourhem, eller ett barnhem, och det är inte bra för ett litet barn att flytta runt, säger Marie Larsson - familjehemssekreterare i Borås stad.

Har blivit svårare
I kommunen finns idag 90 barn och ungdomar utplacerade i familjehem. Larsson berättar att det inte finns motsvarande statistik för någon längre tid tillbaka på grund av en omorganisation i Borås för tre år sedan. Enligt henne är det dock klart att antalet utplaceringar blivit fler.

Just nu står 15 ungdomar och barn på kö för att få komma till ett familjehem, men nya hem blir allt svårare att hitta.

– Om man jämför några år tillbaka så har det blivit svårare. Folk lever ett helt annat liv idag. Man yrkesarbetar mer, man har kanske inte den tiden och orken att ta sig an ett sådant här uppdrag.

Vad gör ni för att hitta nya familjehem?

– Vi försöker så gott vi kan att synas i media och annonsera och så vidare, men vi har svårt att nå fram. Den vanligaste formen av rekryteringen är "mun till mun". Vänner och bekanta till familjer som redan är familjehem blir intresserade, och vänder sig till familjeenheten.

Behöver lugn och ro
Fler kontaktfamiljer behövs också, som kan ta emot ett barn eller en ungdom en helg i månaden. Ett positivt uppdrag som är föga krävande, säger Marie Larsson. Hon återger vad en familj berättat.

– Då gör vi sådana där roliga saker, som hela familjen egentligen vill göra, men inte tar oss tid till annars. Till exempel går ut i skogen, tänder en liten eld och grillar korv.

– Men vi ställer inga krav på kontaktfamiljer att det ska vara aktiviteter. Man ska få komma som barn till den familjen, och få lite lugn och ro, och få vara med i familje-sammankomster, fredagsmys.

Den som är intresserad av att vara familjehem eller kontaktfamilj kan vända sig till Familjehemsenheten på Borås stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista