SVENLJUNGA

Kräftfisket i Svenljunga ställs in - kräftorna har försvunnit

I över tio år har det fiskats på Kräftfiskefestivalen i Svenljunga, men i år ställs den in. Det är brist på kräftor och ingen vet varför.

Kräftfiskefestivalen i Svenljunga har funnits i över tio år och har inneburit att kommunen lottar ut 40 stycken tio meter långa strandremsor för fiske i Ätran. Hälften har gått till nyinflyttade och hälften till personer som bor i Svenljunga sedan tidigare.

Men, i år blir det inget. Det är broist på kräftor och ingen är säker på varför.

– Man brukar väl säga att det finns lika många teorier om kräftorna som det finns kräftfiskare, säger Enar Hemmings - ordförande i Södra Älvsborgs fiskevattenägarförbund.

– Väder och klimatförändringar är sannolikt en viktig faktor. Alltför täta (kräft)bestånd är en faktor och temperaturutvecklingen i våra sjöar rent allmänt är en annan.

Svaret på kräftbristen kan komma på en stor kräftkonferens i november. Då ska resultaten redovisas från ett större forskningsprojekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista