1 av 2
Hiroshima efter atombomben.
2 av 2
Vid en ceremoni i Hiroshima bad deltagarna för atombombens offer. Foto: Kyodo News/Scanpix.
JAPAN/SJUHÄRAD

"Glöm aldrig Hiroshima" manifestationer på årsdagen

1:20 min

I dag samlas tiotusentals människor i Hiroshima i Japan för att uppmärksamma årsdagen för USA:s atombombning. 140 000 människor dog - något man vill påminna om även i Ulricehamn.

Klockan var 8:15 på morgonen den 6 augusti 1945, när det amerikanska B-29 planet Enola Gay släppte bomben med smeknamnet ”Little boy”.

Truman på plats
Den exploderade 600 meter över den japanska staden Hiroshima, och i ett slag dödades 78 000 människor. Inom några månader hade totalt 140 000 människor dött, fler än en tredje del av Hiroshimas befolkning

Det var den den amerikanske presidenten Harry Truman som beordrade bombningen av Hiroshima – och tre dagar senare bombningen av Nagasaki. I Nagasaki dödades ytterligare 70 000 japaner.

Vid minneshögtiden i Japan dag deltog Clifton Truman Daniel, sonson till president Truman.

"Folk måste ta ställning"
Dagen uppmärksammas även i Sjuhärad, bland annat i Ulricehamn. Börje Andersson är ordförande i Ulricehamns fredsförening, och han tycker det är viktigt att minnas.

– Det är ju så att människan med alla sina brister har makt som en av sina största drivkrafter, och länder har också makten med sina kärnvapen.

– Idag kommer vi att manifestera i Ulricehamn med ett ljus på järnvägstorget, och dela ut foldrar om vad som hände. Med det hoppas vi att medvetenheten sprids och tar ställning så att det blir påtryckningar på vår regering och internationellt. Vi måste nå en förändring och skrota kärnvapnen, säger Börje Andersson på Ulricehamns fredsförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista