1 av 2
Broschyr som delas ut till ungdomar som riskerar tvångsäktenskap. Foto: Joel Wendle.
2 av 2
Kuratorn Helen Johansson vill att lagen om tvångsäktenskap skärps - en viktig markering. Foto: Joel Wendle.
BORÅS

Bortgift mot sin vilja, lagen kan skärpas

Boråskurator "Vi har fall varje termin"
1:41 min

Regeringen förbereder ett förslag om att skärpa lagarna kring tvångsäktenskap. För 70 000 ungdomar i Sverige är frågan högaktuell, och i Borås stöter man på det varje år.

Det är ingen självklarhet för alla i Sverige att få gifta sig när man vill och med vem man vill. Många unga tjejer och killar lever med en oro över att deras familjer ska tvinga in dem i ett äktenskap de inte valt själva.

En som möter ungdomar i den situationen är Helen Johansson, kurator på Almåsgymnasiet i Borås.

– Jag kan ju möta det inför sommaren. Det kan finnas flickor som är oroliga för att man ska åka hem till hemlandet på semester och pressas in någon slags överrenskommelse om äktenskap som man inte vill.

Hur ofta händer det?

– Ja det händer nog någon gång varje läsår.

Enligt en kartläggning som ungdomsstyrelsen gjort riskerar omkring 70 000 ungdomar i Sverige att bli gifta mot sin vilja. Eftersom regeringen inte anser att den nuvarande lagstiftningen är tillräcklig, så förbereds just nu ett nytt lagförslag som ska stärka skyddet.

Även om Helen Johansson tror att det är svårt att helt lagstifta bort problemet, så välkomnar hon en skärpning av lagen.

– Sedan tror jag väl att detta kan hända ändå, men det är viktigt att vi markerar.

För de ungdomar som tar steget att be om hjälp att undkomma ett påtvingat äktenskap, så tycker Helen Johansson att samhällets beredskap att hjälpa är god. Myndigheter är idag väl insatta i den här problematiken och det finns hjälp att få.

– Ja absolut, det finns det. Sedan är vägen ta det beslutet ganska lång. Det är inte lätt, men behöver man skydd finns det bra förutsättningar för att man ska få det på ett bra sätt, säger Johansson, kurator på Almåsgymnasiet i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".