1 av 2
Geocaching. Foto Christine Olsson / SCANPIX.
2 av 2
Tranemo kyrka - en av 27 kyrkor med en skattgömma. Foto:Kyrkrundan.
SJUHÄRAD

Geocaching tar folk till kyrkan

1:22 min

För att få fler att besöka bygdens kyrkor har Svenska kyrkan i Sjuhärad hakat på geocaching, en modern form av skattjakt. Vid 27 sommaröppna kyrkor har en gömma satts ut som sedan ska spåras upp med GPS.

Geocaching dök upp i USA år 2000 och har sedan dess blivit en populär fritidssyssla för miljontals utövare världen över. Allt handlar om att söka upp cachar (gömmor) men istället för en karta används en GPS-mottagare. Koordinaterna hittar man på internet.

Oväntat intresse
Nu har Svenska kyrkan hakat på geocachingvågen och placerat ut gömmor vid 27 sommaröppna kyrkor i Sjuhärad - allt för att locka nya besökare.
Den som hittar cachen registrerar sen fyndet på en hemsida och då går ett mejl iväg till projektledaren Anna Theander.

– Det kommer kanske 20 till 25 e-postbrev om dagen som handlar om att människor har hittat de här cacharna. Intresset är ännu större än jag räknat med, och jag hade definitivt inte väntat mig att man skulle vara så snabba på att vara först på gömmorna.

Idag är många kyrkor stängda och låsta, bland annat på grund av stölder och skadegörelse.
Samtidigt finns ett stort intresse för kyrkan som byggnad enligt Theander. Enligt en undersökning som Svenska kyrkan gjorde för några år sedan besöker var tredje svensk en kyrka någon gång under året - som turist.

– Jag tolkar väl det som att kyrkobyggnaderna betyder mycket för människor. Det kan vara att man kanske är andligt intresserad, men också kanske att man är intresserad av arkitekturen eller kyrkokonsten.

Visar upp ett kulturarv
Att använda sig av geocaching är ett sätt för kyrkan att göra kyrkobesöken lite mer spännande, och förhoppningsvis också nå nya grupper.

– Vi hoppas ju förstås att folk tar chansen att gå in och titta, och många har också skrivit att de gjort det. Det är ett annat sätt att tillgängliggöra det här kulturarvet, säger projektledaren Anna Theander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista