Den odlade hamburgaren, innan tillagning. Foto: David Parry/Scanpix.
LIVSMEDEL

Labbodlat kött - "inte science fiction"

1:14 min

Efter år av intensivt arbete har nu den första hamburgaren av odlat kött presenterats. Forskare i Nederländerna har använt stamceller från kor och odlat upp dem till muskelceller, som sedan blivit köttfärs.

Julie Gold är lektor i biologisk fysik vid Chalmers, och forskar kring odlat kött. Hon är nöjd över att vi nu får se konkreta bevis på att det är möjligt att odla kött.

– Det visar att det här är något som är seriöst, det är inte science fiction utan verklighet.

Julie Gold menar att så som köttkonsumtionen ser ut i världen idag måste vi ändra vårt beteende - antingen äta mindre kött eller äta odlat.

– Man kan ta ner miljöpåverkan av dagens köttproduktion och man behöver inte döda djur för att äta kött. Jordens befolkning växer väldigt och i framtiden kan vi inte producera tillräckligt med kött för att möta efterfrågan, säger Gold.

Hon tror inte att odlat kött kommer att kunna ersätta vanligt kött, utan mer finnas som ett komplement. Den största anledningen till det är att intresset för att investera i vidare forskning och utveckling är lågt, och det är därför svårt att säga något om framtiden.

– Det beror på vad du vill ha, och alla andra vill ha. Om det finns intresse, om det finns satsning på det, någon som skulle investera i vidare forskning och utveckling. Om det är industri som är intresserad, då skulle det komma mycket snabbare. Men just nu finns det knappast någon investering överhuvudtaget. Jag tror att tekniken och kunskap finns, men det är mest viljan och investering som saknas, säger Julie Gold.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista