1 av 3
Hungrig? Foto: Borås by night.
2 av 3
Foto: Borås by night.
3 av 3
Foto: Borås by night.
KULTUR

Borås by night - lajv med bett

Vampyren Theresia "Det handlar om makt"
2:16 min

Sveriges äldsta vampyrlajv finns i Borås - igång sedan 1998. Lajv är en sorts rollspel och fler har hittat till det på senare år, inte minst med anledning av Twilightfilmerna och böckerna.

– Det har varit några som kommit med Twilightvågen, inte minst ungdomar, säger spelledaren Patrik Bengtsson.

Vad handlar det om?

– Det är ju väldigt mycket politik och intriger. Man kan jämföra det med (den amerikanska TV-serien) Game of thrones, fast med vampyrer istället.

Theresia Junesten är en av spelarna, och hakade på lajvet eftersom hon är intresserad av teater och vill utveckla sitt skådespeleri.

– Sedan har jag även öppnat upp mig som människa för olika perspektiv, att kunna ta situationer och konflikter på ett helt annat sätt. Så det är en pedagogisk hjälp också.

Hur mycket frihet har man när man spelar?

– Vi har ett regelsystem och en färdig värld, och där kan det hända mycket oväntade situationer beroende på vad ens roll har för mål och känslor. Oftast handlar det om att nå så mycket makt som möjligt för att stiga i graderna.

Kan det vara lite så att man får leva ut saker man annars inte kan göra?

– Absolut, det kan man definitivt få göra. Det kan vara både knasiga, roliga och våldsamma situationer. Man spelar ju ändå en vampyr som vill klättra på maktstegen, säger lajvaren Theresia Junesten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".