1 av 2
Istället för ambulans kan det komma en brandbil till undsättning. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 2
Marie Gardtman, verksamhetschef för ambulanssjukvård i Södra Älvsborg. Foto: Camilla Walldan, P4 Sjuhärad.
BORÅS

Brandbil vid akut sjukdom

Insatsledare: Det är en stor trygghet"
1:32 min

Om du blir akut sjuk och ringer efter ambulans - så kommer brandbilen istället. I Sjuhärad finns ett sånt här samarbete mellan räddningstjänst och ambulanssjukvård sedan flera år tillbaka.

Att brandbilen kommer istället för ambulans är inte så ovanligt i Sverige.
Ett sånt här samarbete mellan räddningstjänst och ambulanssjukvård är något som Mikael Rohmée, insatsledare på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, ser positivt på.

– Det fungerar jättebra. Det är framförallt en stor trygghet för människor på landsbygden. Att man snabbt kan komma med en defibrillator på plats när det behövs. Men man ska ha klart för sig att vi gör enklare första hjälpen saker, så det är stor skillnad på oss och ambulanspersonal, säger han.

Förstår folk att ni inte är medicinsk personal?

--Ja, det tror jag. I de allra flesta fall, säger Mikael Rohmée.

Ja, när ambulansen är för långt borta, så rycker brandmännen ut i stället. "I väntan på ambulans" kallas det här samarbetet, som började i projektform i Sjuhärad 2006.

Och det är ett samarbete som blir allt vanligare i runt om i Sverige. När många glesbygdskommuner tappar befolkning så ställer det nya krav på att får resurserna att räcka till för att den akuta beredskapen i samhället ska fortsätta fungera för dem som bor kvar.

Det här är något som Myndigheten för samhällsskydd har uppmärksammat och i sommar myndigheten därför ordnat ett idémöte för att hjälpa kommuner att tänka nytt, när det gäller att samarbeta mellan olika verksamheter.

När det gäller ambulanssjukvårdens och räddningstjänstens samarbete i Sjuhärad, så är båda parter överens om att det är ett lyckat samarbete. Marie Gardtman är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Södra Älvsborg.

– Vi är oerhört nöjda. Samarbetet är väldigt bra mellan räddningstjänstpersonalen och ambulanspersonalen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".