Lars Nordin, lokalförsörjningschef. Foto: Hanna Larsson.
BORÅS

Misstänkt mögel på åldersdomshem i Fristad

1:16 min

Personal på åldersdomshemmet Skogslid i Fristad är oroliga för att det finns mögel i lokalerna. Det luktar illa och man har bland annat besvär med huvudvärk och stickningar i ögonen. Nu har kommunen kopplats in.

Personalen på äldreboendet Skogslid i Fristad är oroliga. De tycker att det luktar skarpt på boendet, klagar på trötthet och huvudvärk och misstänker att byggnaden är mögelskadad.

Men områdeschef i Norr, Hans Abrahamsson menar att symptomen hittills inte gått att koppla direkt till inomhusmiljön på boendet.

– Det är väldigt sällan det gått att koppla det direkt till sjukskrivningar. Det finns väl några enstaka fall, men det är sällan det uppgivits.

Det är svårt att säga exakt hur länge problemet med lukten har funnits men Abrahamsson, tror att det är över ett år sedan i alla fall.
Det är främst i källaren men även i andra utrymmen som personalen tycker att det luktar som värst. I källaren har det även stått luftavfuktare sedan i våras för att se ifall det har någon effekt.

Borås lokalförsörjningschef Lars Nordin tänker nu ta tag i saken på nytt.

– Vi ska nu ta tag i problemet skyndsamt, och kontakta fastighetsägaren som vi hyr av och se till att han gör det han ska, säger Lars Nordin - chef på lokalförsörjningsförvaltningen i Borås Stad.

Man misstänker mögel - vad annat kan det vara?

– Det kan vara mycket i en inomhusmiljö. Felaktig städning eller möbler som innehåller hund- eller katthår. Det behöver inte vara fel på byggnaden, och innan man vidtar åtgärder måste man ta reda på fakta. Annars slänger man bara bort pengar och oron kan finnas kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista