Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX .
BORÅS

Dålig ekonomi skrämmer bort nya familjehem

1:39 min

Borås stad har svårt att hitta nya familjehem till barn som inte kan bo kvar i sina biologiska familjer, och en orsak kan vara osäkra ekonomiska villkor. Det menar Gunnar och hans fru som varit familjehem i Borås i fem år.

Vi berättade igår att Borås stad har svårt att hitta familjehem. Gunnar och hans fru har varit familjehem i fem år, och de tror att många drar sig för att ställa upp av ekonomiska skäl.

– Vi visste att vi skulle få en kostnadsersättning och ett arvode. Mer tänkte vi inte på förrän långt senare då vi insåg att om vi av någon anledning skulle bli av med barnet och min hustru skulle stå utan arbete så skulle hon inte få någon a-kassa för att hon inte hade jobbat som det heter.

Inte som vanligt arbete
Som familjehem får man ersättning, både i form av arvode och omkostnadsersättningar. Arvodet är skattepliktigt och beskattas som inkomst av tjänst, men är inte a-kassegrundande och bara delvis pensionsgrundande.

Trots att Gunnar och hans fru nästan bara ser fördelar med att vara familjehem så bidrar reglerna till en osäker situation för den som kanske inte kan arbeta eftersom det ibland kan kräva mycket tid att vara familjehem.

– Osäkerheten är ju den stora nackdelen. Om barnet tas ifrån en för att flytta hem till föräldrarna eller till någon annan boendeform så har man ju ingen fallskärm så att säga. I och med att man då kanske måste ha ett jobb direkt för att kompensera bortfallet av det här arvodet, och det är ju inte så lätt idag.

"Handlar inte om pengar"
SKL rekommenderar ett grundarvode på mellan 5 och 7000 kronor i månaden, men det är upp till varje kommun att besluta om ersättningen.

– Men för de flesta som jag känner till så är det ju inte pengarna det handlar om, för då skulle de ha slutat för längesedan, utan det är för att de älskar barn.

Gunnars familj beslutade sig för att bli familjehem när deras egna barn var i tonåren. De kontaktade kommunen, gick en kurs och blev godkända som familjehemsföräldrar. Men trots att det är osäkert är de väldigt glada att de kan hjälpa andra.

– Jag hoppas att fler ska ställa upp som familjehemsföräldrar, för det behövs.

Nyheterna igår

Familjehemssekreteraren Marie Larsson på Borås stad. Det har blivit svårare att hitta nya hem till utsatta barn. Foto: Camilla Walldán.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista