Foto: Sören Andersson / SCANPIX / kod: 1037
Borås

Tryggare situation behövs för familjehemmen

1:27 min

Den ekonomiska osäkerheten för familjehem har länge diskuterats på nationell nivå, och bättre villkor kan behövas för att få fler att ställa upp.

Vi har tidigare berättat att Borås stad har svårt att hitta familjehem, och Gisela Trapp som är tillförordnad chef på familjehemsenheten tror att en tryggare situation behövs.

– Det är ju en nationell diskussion som pågått ganska länge och det är något som våra erfarna familjehemssekreterare säger också. På utbildningar har vi ju bland annat fått ta del av en magisteruppsats där en kvinna intervjuat familjehem och där det framkommit att villkoren för familjehemmen inte är trygga, bland annat inte a-kassegrundande då. Det är viktigt att den här diskussionen och debatten fortsätter.

Diskussionen handlar främst om huruvida familjehemsföräldrar ska betraktas som anställda eller uppdragstagare, och den frågan avgörs av socialdepartementet. Idag utför familjehemmen ett uppdrag åt kommunen vilket innebär att många, som väljer att gå ner i tjänst för att ägna tid åt uppdraget får ingen eller en lägre a-kassa om de senare blir av med uppdraget men inte får nytt jobb. Borås stad har just nu svårt att hitta nya familjehem och 15 barn väntar på placering. Gisela Trapp igen:

– Det vore faktiskt ganska humant 2013 att ha den typen av villkor när man är familjehem som man har annars när man är anställd, så det tänker jag säkert skulle kunna påverka. Men det är många delar och dimensioner i det här med att vara familjehem, varför man väljer det eller inte väljer det, tänker jag.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista