Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Västra Götaland

Lån från regionen räddar patienter

2:46 min

Ett akut förskott på 25 miljoner kronor ska rädda 37 000 patienter i Västra Götalandsregionen och Halland att bli utan sina mediciner. Nu kritiseras regionerna för att ha skapat problemen genom felinformation.

Det är företaget Apotekstjänst, leverantör av medicindoser via post, som får pengarna för att rädda verksamheten, bara tre månader efter att de påbörjat sitt uppdrag.

- Det beror på att vi fått felaktiga uppgifter från regionerna, säger Apotekstjänsts ägare Gerard Versteegh.

- Vi har bara fått 50 % av de beställningar som utlovades i upphandlingsanbudet, vilket skapat ett stort hål i vårt kassaflöde.

Nu dras företaget med stora likviditetsproblem, som ska lösas i och med förskottsbetalningen. Västra Götalandsregionen har gått med på att gå in med 21,5 miljoner kronor, men att regionen däremot skulle ha gett felaktiga uppgifter anser de inte vara en legitim orsak för att det blivit fel. Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson säger att man aldrig kan garantera några produktionssummor:

- I anbudshandlingen står det att vi ska köpa det som är behovet. Siffrorna där i är bara uppskattningar och företagen ska vara beredda på att det kan bli mer eller mindre.

Det var Gert-Inge Andersson själv som tog beslutet att betala förskottet, och han säger att det är ovanligt att betala så här mycket pengar i förväg men att han var tvungen för att inte riskera att 37 000 patienter skulle bli utan medicin. Apotekstjänst har tidigare haft problem med att leverera medicinerna i tid, vilket företaget också menar är regionernas fel då de inte ska haft tillräckligt med kunskaper när verksamheten privatiserades. Apotekstjänst anser sig ha fått för lite information, och bland annat ska adressregister ha försvunnit och försvårat utskicken.

Trots dispyterna så tror båda parter nu på att verksamheten kommer fungera som den bör. Men Gert-Inge Andersson säger också att regionen har tillsatt en granskning för att reda ut hur man ska kunna hantera framtida upphandlingar på ett bättre sätt.

Borde man inte kunna ställa högre krav på att företagen som vinner upphandlingen verkligen ska kunna genomföra verksamheten som planerat?

- Jo, det kan man absolut. Det är frågor jag ställt också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista