1 av 2
Narkotikasökhund i aktion. Foto: Tullverket
2 av 2
Gränsskyddschef Rolf Martinsson. Foto: Hampus Rundberg/P4 SR Göteborg
Tullverket

Fler narkotikabeslag på Landvetter

3:43 min

Tullen beslagtar allt mer narkotika som kommer till landet genom post eller kurirförsändelser. Även om Göteborg inte tar emot post från utlandet så märks trenden tydligt genom den kurirfrakten som kommer till Landvetter.

För Tullenverket i Göteborg sker ökningen främst i form av dopningpreparat och amfetamin.

– De stora trenderna nationellt är att väldigt mycket smugglas via beställningar på nätet som kommer i kurirfrakten och i postpaket. Där har vi hela den nya generationen av nya syntetiska droger, säger gränsskyddschefen Rolf Martinsson.

– Sedan ur ett västsvensk perspektiv så har vi ju Landvetter som har en utvecklad kurirfrakt där vi också hittar de här syntetiska drogerna, fortsätter han.

Internetköpta droger kommer till Sverige via vanliga postförsändelser som antingen landar på Arlanda eller Sturup. Landvetter däremot tar bara emot kurirpost och men även där har ökningen av syntetiska droger som förs in i landet ökat. Tullverket i Göteborg har även beslagtagit större mängder av kat under de sex första månaderna än samma period förra året.

Men trots stora mängder beslag varje år så är det bara en bråkdel jämfört med vad som faktiskt smugglas in i landet.

– Svensk tull och svensk polis brukar säga att vi tar mellan fem och tio procent av vad som smugglas in och vad som ska konsumeras. Samtidigt tar vi väldigt mycket. Vi har hittills i år gjort 4 000 beslag och många av de beslagen är mycket stora. Men om det nu bara är mellan fem och tio procent så är det ju väldigt skrämmande perspektiv, säger Rolf Martinsson.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista