Bild: Scanpix
Apotekstjänst

Förskott kan vara olagligt

0:32 min

Den som beslutade om Västra Götalandsregionens förskott till Apotekstjänst, var regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Gert-Inge Andersson.

Det förskott på 25 miljoner kronor som Västra Götalandsregionen och Region Halland har gett Apotekstjänst kan vara ett lagbrott. Nästa vecka ska Konkurrensverket bedöma om de ska granska fallet.

– Jag anar att detta är en avvikelse från vad som egentligen är avtalat mellan regionerna och Apotekstjänst. Då kan det innebära att man gör en väsentlig förändring av det avtal som tidigare har upphandlats och som Apotekstjänst har vunnit i konkurrens med andra. Ser man då detta som ett nytt avtal kan man potentiellt se det som en otillåten direktupphandling, säger Magnus Ehn som är processråd på Konkurrensverket.

Den som beslutade om Västra Götalandsregionens förskott till Apotekstjänst, var regionstyrelsens ordförande, socialdemokrat Gert-Inge Andersson. Han säger att han har förståelse för att förskottet granskas ur ett konkurrensperspektiv. Men tror att inte ens Konkurrensverket skulle kunna ha sagt nej när 37 000 patienter behöver sin medicin.

– Jag har varit med så pass länge att jag kan förstå att det kan vara intressant att titta på frågan ur konkurrensperspektivet men däremot tror jag inte att Konkurrensverket eller någon annan hade kunnat säga nej till det här förskottet för det hade inneburit att  37 000 patienter stått utan dosmedicin, säger han.

Men även om Konkurrensverket bedömer att det handlar om en otillåten direktupphandling, kan den motiveras om myndigheten hamnat i en brådskande situation och inte hinner göra en upphandling enligt konstens alla regler.

– Om man hamnar i den situationen utan egen förskyllan och det inte var något som man kunde planera för, då kan det vara tillåtet att göra en direktupphandling. Men det är ganska litet utrymme och en restriktiv bedömning som gäller, säger Magnus Ehn.

Däremot är det ingen förmildrande omständighet att Apotekstjänst säger att deras pengabrist beror på att regionerna köpt mindre läkemedel än de i underlaget sagt att de skulle.

– För det första beror det på hur avtalen är skrivna. Men även om det skulle visa sig att man får leverera mycket mindre än avtalat, så skulle möjligen leverantören kunna hävda att det är ett kontraktsbrott. Men det i sig genererar inte någon skyldighet för en offentlig myndighet att finansiera leverantören. Då skulle det snarare vara en skadeståndstvist.

Det är också viktigt att de 25 miljonerna verkligen bedöms vara ett förskott och inte ett lån, för regionerna får inte låna ut pengar till privata företag. Gränsdragningen är inte solklar men den handlar bland annat om hur länge regionen ska ligga ute med pengarna, säger Magnus Ehn. Konkurrensverket ska nu göra en första bedömning av ärendet och någon gång nästa vecka beslutar de om de ska inleda en noggrannare granskning.

Ingela Winstrand
P4 Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista