De nya studentlägenheterna på Simonsland (innan sommaren). Foto: Maja Jerosimic
Borås

Hårt tryck på studentlägenheter i Borås

"De trodde det var fel på datasystemet"
1:34 min

Det är hårt tryck på studentlägenheter i Borås. Inför terminsstarten är de flesta redan uthyrda och det är dessutom många som står i kö.

Det visar en rundringning som P4 Sjuhärad har gjort.

I mitten av juni släpptes AB Bostäders nya studentlägenheter vid Simonsland. 94 nya lägenheter bokades upp under några få timmar. Madeleine Carlsson, chef för uthyrningen på AB Bostäder, berättar.

– Jag pratade med tjejerna i går om just den där uthyrningen vid Simonsland. De sa att de trodde det var fel på datasystemet för när de hade publicerat ut dem så såg de dem inte på nätet. Då var lägenheterna redan bokade. Så det gick snabbt, säger Madeleine Carlsson, chef för uthyrningen på AB Bostäder.

En av de lyckliga studenterna är Louise Unoson från Norrköping som ska läsa till civilekonom till hösten. Hon betalar 3 800 kronor för 21 kvadrat, men har både kokvrå med riktig spis och eget badrum, och bredbansuppkoppling. Fräscht var hennes första omdöme när hon fick nycklarna i tisdags.

– Självklart är det compact living, men det hade man ju räknat med. Det här känns jättebra, säger Louise Unoson.

Det är inte bara AB bostäder som hyr ut studentlägenheter men de är den största aktören och har sammanlagt 436 studentlägenheter. Ibland när det kniper kan de också omvandla andra ettor och hyra ut dem till studenter.

P4 Sjuhärads rundringning till några studenthem och studentlägenheter i Borås visar att det mesta redan är uthyrt. På Kårhusets studenthem med 48 rum är det fullt och ett 50-tal personer står på kö. Sex platser ligger ute på Balders Studenthem men här har runt 200 personer anmält sitt intresse.

Sonja Carlsson är avdelningschef för Bostad Borås, Borås Stads informationstjänst om hur man hittar boende. Hennes bild av boendesituationen för höstens studenter liknar bostadsföretagens, men hon tror att alla som behöver en studentbostad kommer att få.

– När det gäller studenter så tror jag att alla kommer att hitta ett boende, och om man inte hittar det boende man vill ha nu direkt inför terminstart, så tror jag att man kan välja ett tillfälligt boende så länge, säger Sonja Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".