Åsa Bertilsson, huvudskyddsombud för vårdförbundet på SÄS. Foto: SÄS
Borås

Facket anmälde arbetsmiljön på SÄS - får avslag

1:37 min

Efter en tuff vår för sköterskorna på SÄS i Borås gjorde fackförbunden i april en anmälan till Arbetsmiljöverket. Nu har de fått avslag på anmälan.

Fackförbunden på SÄS i Borås har fått avslag på den anmälan de gjorde till Arbetsmiljöverket i april. Anmälan gjordes gemensamt av Vision, Vårdförbundet, Kommunal och Läkarföreningen efter en tuff vår med överbeläggningar och slutkörd personal. Enligt Åsa Bertilsson, huvudskyddsombud på vårdförbundet, tänker de inte överklaga.

– För vårdförbundets del så har vi vunnit det vi ville vinna: att få upp frågorna på bordet och föra en diskussion.

Det var en tuff vår för sköterskorna på SÄS som ledde till att en anmälan gjordes i April. Under sommaren har problemen fortsatt, mycket på grund av brist på vikarier.

– Det har varit en tung sommar, vi hade ju en sjuksköterskebrist redan från början. Det saknades 11 sjuksköterskor, vilket ger många pass som personalen som är inne får täcka med övertid. Den ordinarie personalen har fått jobba dubbla pass, gå in på helger och lediga dagar. Reaktionerna har inte varit positiva, det fanns ett högt övertidsuttag redan innan och att gå in och jobba ännu mer över sommaren var inte önskvärt, men tyvärr nödvändigt.

Åsa Bertilsson ser ändå ljust på framtiden, i och med anmälan till arbetsmiljöverket så ska man nu påbörja diskussioner om hur man ska lösa och förebygga problemen.

– Det som är viktigt ur mitt perspektiv är att få upp frågorna på bordet och att verkligen föra en diskussion. Att ha en samverkan med sjukhusledningen och med övriga enheter om vad och var det brister och att man från sjukhusledningens sida går in och ser och åtgärdar det.

– Början på hösten kommer inledas med ett gemensamt arbetsmiljöarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista