1 av 4
Speedminton. Foto: Elin Ternander.
2 av 4
7hspeeders ordförande Ulrika Palm laddar för nästa boll. Foto: Elin Ternander.
3 av 4
4 av 4
Mattias Aronsson, en av arrangörerna till Swedish open.
RACKETSPORT

Speedminton - okänd sport på frammarsch

Idag spelas Swedish open i Borås - i Speedminton. Få vet vad det är, och ännu färre att Sjuhärad faktiskt har spelare i världstoppen. Nu hoppas den nya Boråsklubben att sporten ska slå igenom.

Speedmintonsporten är bara ett decennium gammal och kan beskrivas som en snabbare variant av badminton, fast utan nät.

Sedan ett drygt halvår tillbaka finns klubben 7H Speeders i Borås, och man har just nu 10-15 medlemmar.
Trots sin unga historia arrangerar man redan Swedish open - en internationellt rankad tävling med världstoppen på plats.

– Sporten är väldigt lätt att komma igång med, även för dem som inte spelat racketsport tidigare, säger arrangören Mattias Aronsson.

Hur strategiskt kan man spela (rutorna man spelar i är ganska små)?

– Det blir mer att man nöter ut motståndaren, att den gör ett misstag tills slut. Sedan är taktiken olika beroende på vem man möter: badmintonspelare är duktigare på höga bollar, tennisspelare på bollar i höfthöjd.

Hur stort är detta internationellt?

– I Tyskland och länderna runt omkring är sporten stor, men ännu inte i Sverige. Men det är världens snabbast växande racketsport och man försöker nu att exportera den till USA, säger Aronsson.

Sverige och Sjuhärad finns med i världstoppen i Speedminton. Exempelvis är Melker Ekberg från Kinna färsk silvermedaljör från världsmästerskapet i Berlin som avgjordes i början av sommaren.
Utmanare är Mattias Aronsson och Per Hjalmarson - båda med i 7H Speeders.

I damklassen finns sverigeettan och världsfyran Rebecca Nielsen från Borås.


Swedish open i Speedminton spelas idag lördag i Borås Tennis- och Boulecenter, och håller på fram till 18-tiden.


Fakta:
Speedminton spelas med ett racket liknande det som används i squash. Bollen liknar den i badminton men är tyngre och har kortare fjädrar.
Speed badminton-banan består av två kvadrater med sidan 5,5 meter placerade med 12,8 meters mellanrum.
En match spelas i bäst av tre set där varje set går till 16 poäng. Poäng ges när motståndaren gör ett servefel, när bollen går ner i eller på linjen till motståndarens ruta, om motståndaren nuddar bollen två gånger under samma slag eller om motståndaren har kroppskontakt med bollen.

Källa: Boras.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista