1 av 2
E-bok. Foto Casper Hedberg / SvD / SCANPIX
2 av 2
E-boksutlåning från bibliotekets hemsida - här från Borås.
BIBLIOTEK

E-boksutlåning har blivit en gökunge

Borås bibliotek "Ett stort problem för många"
1:21 min

Biblioteken tycker det är för dyrt att låna ut e-böcker och nu vill man ändra i avtalen med leverantörerna. De dyra avgifterna är ett resultatet av monopol i branschen menar biblioteken.

Biblioteken går rejält minus på sin utlåning av e-böcker. I dagsläget får man betala 20 kronor per utlånad e-bok, en kostnad som gjort att man på många håll tvingats sätta gränser för hur många E-böcker man lånar ut per vecka.

Elib, företaget som levererar e-böckerna, ägs av de största förlagen i Sverige: Bonnier, Natur & Kultur, Norstedts Förlagsgrupp samt Piratförlaget. Detta gör att det blir svårt för mindre leverantörer att konkurrera.

– Det är just nu ett stort problem för många folkbibliotek runt om i landet. Biblioteken måste samordna sig för att få till ett bättre avtal med Elib. Det pågår förhandlingar just nu och jag tror det kommer komma ett nytt avtal ganska snart, säger Olof Berge-Kleber - chef för vuxenavdelningen på Borås Stadsbibliotek.

Han berättar att e-boksutlånen har ökat från 400 utlån i månaden för två år sedan till omkring 1 200 utlån i månaden i år. Även om biblioteket tycker det är oerhört roligt att människor tar till sig den nya tekniken, så har man av kostnadsskäl tvingats strypa utlåningen av e-böcker något.

- Vi har minskat från tre till två lån i veckan, men vi tänker inte skära ner mer om vi inte måste av ekonomiska skäl. Vi vet hur situationen är så vi försöker budgetera därefter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".