Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX
BORÅS

Sotare i konkurs efter konflikt

1:40 min

I dagarna gick företaget Sotarn i Borås i konkurs. Orsaken är en lång schism med räddningstjänsten om vem som ska få sota skorstenar i Borås, Svenljunga och Ulricehamn.

Sedan 2004 ska fastighetsägare kunna välja själva vem som sotar, men lagen är något luddig. Enligt räddningstjänstens tolkning så får fastighetsägare bara använda det företag som kommunen använder - det eller sota skorstenen själv.

För Sotarn i Borås har konflikten varit förödande och enligt verksamhetschefen Magnus Johansson har den inneburit förluster på runt 2 miljoner. Han tycker alltihop är mycket märkligt.

– Den som utför sotning själv idag, den får inte säga: "Jag vill inte sota själv längre, däremot vill jag använda Sotaren i Borås AB." Nej, då får han avslag, men däremot får han sota själv på sina egna fastigheter. Men han får inte låta mig med 34 års erfarenhet och en ingenjörsexamen göra det enligt kommunen, säger Magnus Johansson.

Kamp i motvind
Ja, Sotarn i Borås har haft det tungt de senaste månaderna. Sedan de förlorade den senaste upphandlingen om sotningen i Borås, Svenljunga och Ulricehamn så har man fått slimma verksamheten och försökt satsa på att erbjuda sotning till de som aktivt ansöker om att få ha kvar Sotarn i Borås. Men det finns en tolkningsproblematik i lagen om fritt val. Lagen säger att kommunen får godkänna alternativ till de som vunnit upphandlingen, men att de inte måste göra det, och alla ansökningar om att få använda Sotarn i Borås har därför fått avslag.

De senaste månaderna har man jobbat med en advokat för att eventuellt stämma kommunen på de förluster man gjort sedan blockaden infördes. Man kommer fortsätta med detta även efter att konkursansökan nu lämnats in då man upplever att kommunen har motarbetat och saboterat.

I Borås i många år
– Ja, det har ju varit oerhört tungt alltså. Det är oerhört tungt att veta att all kompetens finns. Vi har varit i Borås i många, många år. Det är klart att det är nedslående och jobbigt att jobba i den motvinden som är hela tiden och få bakslag på bakslag. Vi kommer att lägga ned vår sotningsverksamhet. Ändrar sig kommunen, så kanske det kan finnas möjlighet att man tar upp det på nytt, säger Magnus Johansson.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista