1 av 2
Edvin Linder. Foto: Christian Naumanen p4 Sjuhärad
2 av 2
Forskarskola. Foto: Christian Naumanen
BOLLEBYGD

16-årige Edvin sommarforskar

1:35 min

Edvin Linder från Bollebygd gillar att ha koll på världen runt omkring honom. Framför allt hur den fungerar. Något som forskarskolan på Chalmers kan hjälpa honom med.

Just nu samlas  framtidens skarpaste hjärnor på Chalmersområdet för att bygga robotar och laborera med nya läkemedel. Det handlar om en sommarforskarskola och vi har träffat Edvin Linder från Bollebygd som är en av ungdomarna på plats.

Extra förberedd
Edvin Linder och ska börja naturvetenskapliga programmet på Bäckängsgymnasiet till hösten. Efter två veckors intensivt lärande tillsammans med högskolestudenter från Chalmers kommer han vara extra förberedd inför skolstarten.

– Idag håller vi på med robotar och det är väldigt roligt tycker jag. Vi försöker få den att köra bakåt, framåt och åt vänster och nu håller vi på att försöka få den att skicka ut el till lampan och det går så där just nu, säger Edvin.

Över gymnasienivå
Det är andra året forskarskolan hålls, ett samarbete mellan Astra Zeneca och Göteborgs Universitet. Under två veckor så får ungdomar mellan 14-17 år prova på allt från att få robotar att spela Beethoven till att lära sig om framtidens medicin.

– Det här ligger ju över nivån på gymnasiet. Jag har alltid haft stort intresse för vad som händer runt omkring mig och vad som kommer att hända runt omkring mig, säger Edvin.

Sara Magnusson är projektledare.

– Om man tycker om att spela fotboll så är det ju bara att ta en boll och gå ut att spela med sina kompisar. Men om man gillar att labba så är det inte så många experiment som man kan göra hemma i köket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista