Foto: Scanpix.
ELFSBORG

Lungan kollapsade

1:28 min

Idag kan Simon Hedlund få lämna sjukhuset, skriver Elfsborg på sin hemsida. – Jag mår bra. Det är när jag gör vissa rörelser som det gör ont i bröstkorgen, säger en pigg men hostig Simon Hedlund.

Det var en mycket ovanlig skada som Elfsborgs Simon Hedlund ådrog sig i lördagens allsvenska match mot Kalmar. Elfsborgs läkare har inte sett något liknande förut.

Först trodde men att det handlade om att ett revben gått av och punkterat lungan i samband med att han tog ner en boll på bröstet, men sedan visade det sig att hela lungan kollapsat utan något brutet revben - och Hedlund opererades på kvällen.

- Jag var helt säker på att jag bara hade tappat luften och eftersom jag ville in igen och fortsätta spela så körde vi på det men det tog inte lång stund innan jag fick svårt att andas. Jag kunde knappt stå på benen utan hostade bara och fick inte luft, säger Simon Hedlund.

Hedlund hälsar från Elfsborgs hemssida att prio nu är att så snabbt som möjligt komma tillbaka i full träning och den fina form som han visat upp senaste tiden.

- Det är lite trist att det händer just nu när jag känt att jag varit på gång men så är det. Skador tillhör sporten och det är bara att acceptera och jobba vidare. Självklart vill jag tillbaka så fort som möjligt men hälsan går givetvis först.

Elfsborgs läkare anser att Simons skada är ganska ovanlig.

– Det är vanligare att man har fått en fraktur i revbenet eller så som spräcker hål på säcken kring lungan, då blir det så med trycket så att den kollapsar, men i det här fallet så var det ingen revbensfraktur, men att verkar ha blivit så ändå. I bland kan det bli så att delar av lungan kollapsar lite grann, men nu verkar det som att det är hela, säger Matilda Lundblad.

Hur kan det bli så?

– Det vet vi inte. Det är väldigt ovanligt att det skulle bli så för att man tar ned en boll mot bröstet. Det brukar mer vara i trafikolyckor eller att man får ett rejält brutet revben som sticker in och tar hål på lungsäcken.

Har du hört talas om något sådant här på en fotbollsplan förut?

– Nej, bland fotbollsspelare som växer väldigt snabbt eller så där men inte just på fotbollsplanen. Så för mig var det något helt nytt.

Hur lång är rehabiliteringen?

– Det är väldigt svårt att säga, det är individuellt från person till person. Men jag hoppas på att vi talar om veckor och det är så det brukar se ut, men då gör man ju skillnad på om det är hela lungan eller delar. Vi får se och vi tar en dag i sänder. Simon mår väldigt bra och det är vi tacksamma för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista